OS Schieten: Noord-Koreaanse medaillewinnaar positief
Foto: ap
De Noord-Koreaan Kim Jong-su is betrapt op het gebruik van doping. Jong-su, die in het schieten met vrij pistool zilver behaalde vanop 10m en brons pakte vanop 50m, werd betrapt op het gebruik van propanolol, een verboden bèta-blokker. Dat maakte Giselle Davies, de woordvoerster van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), bekend.
Kim Jong-su werd op 9 en 12 augustus gecontroleerd, de dagen van de finales, en dat was ook logisch, omdat hij een medaille behaalde. Bèta-blokkers worden regelmatig geberuikt in het schieten omdat ze het hartritme regelen en zo meer rust geven.

Het IOC heeft vrijdagmorgen al beslist om de Noord-Koreaan van de Spelen uit te sluiten en hem te diskwalificeren. Zijn medailles werden al aan andere schutters toegekend. In het schieten vanop 10m krijgt de Amerikaan Jason Turner zo de bronzen medaille, in het schieten vanop 50m gaat het zilver nu naar de Chinees Tan Zongliang, terwijl de Rus Vladimir Isakov brons behaalt.

Maandag had het IOC nog laten weten dat de Spaanse wielrenster Maria Isabel Moreno op 31 juli positief testte op EPO.

Davies voegde er ook aan toe dat de Vietnamese turnster Do Thi Ngan Thuong positief werd bevonden op furosemide. Ze eindigde als 59e in de kwalificaties voor de individuele allroundfinale.