Leger begonnen met verspreiding virusremmers
Foto: pn

Het leger is begonnen met het transport van virusremmers en mondmaskers tegen de Mexicaanse griep. Vanuit de nationale opslagplaats worden ze overgebracht naar de verdeelpunten in de provincies.

In samenwerking met de militaire politie worden vanuit twee legeropslagplaatsen 90.000 dosissen virusremmers en 900.000 mondmaskers naar centrale punten in de verschillende provincies overgebracht. Griepcommissaris Marc Van Ranst benadrukt dat het om een 'voorzorgsmaatregel' gaat.

De virusremmers en mondmaskers worden in de verschillende provincies in verdeelcentra voor geneesmiddelen ondergebracht. 'Binnen enkele dagen of enkele weken kunnen ze dan verder verdeeld worden naar de gemeenten en de dokters en ziekenhuizen, maar dat zal afhangen van de openbare gezondheidstoestand', aldus nog Van Ranst.

Bedrijven nemen maatregelen

Ook heel wat bedrijven bereiden zich voor op de Mexicaanse griep. Daarbij wordt vooral de nadruk gelegd op handhygiëne. Dexia raadt haar personeel af nog handdrukken te geven. Andere tips voor het personeel: druktoetsen kunnen ook met de kneukel bediend worden in plaats van met de vingertop. En een deur kan je opendoen met je elleboog.

Bij de NMBS ligt een grote voorraad mondmaskers klaar. 'Wij gaan die niet op eigen houtje uitdelen', zegt woordvoerster Leen Uyterhoeven. 'Als de overheid beslist dat mondmaskers nodig zijn, kunnen wij onze personeelsleden al bevoorraden. Onze treinbegeleiders moeten nu al om de drie uur hun handen ontsmetten. Als onze dienstverlening in het gedrang zou komen omdat te veel personeelsleden ziek zijn, kunnen we een speciale dienstregeling ontplooien waardoor we bepaalde treinen prioritair laten rijden en andere niet. Die plannen liggen al klaar.'

BNP Paribas Fortis is altijd voorbereid op allerlei risico's. 'Als de pandemie ernstig wordt, delen we onze personeelsleden in groepen in', zegt woordvoerster Liliane Tackaert. 'Wie niet noodzakelijk aanwezig moet zijn, moet van thuis uit werken. Anderzijds hebben we een lijst met mensen die onmisbaar zijn. Desnoods brengen we ze onder in een speciaal gebouw waar besmettingsgevaar beperkt is. Speciale maatregelen liggen klaar. We kunnen op gezette tijdstippen alle deurknoppen en liftdeuren ontsmetten en voorwerpen in plastic verpakken.'

Hoe hou ik de Mexicaanse griep tegen?

Het Commissariaat Influenza verspreidt volgende tips:

1. Was regelmatig de handen.
2. Bedek mond en neus met een papieren zakdoekje terwijl u niest.
3. Gooi de zakdoekjes zorgvuldig weg.
4. Heeft u geen zakdoekje bij zich, bedek dan uw mond en neus met uw hand.
5. Blijf thuis wanneer u ziek bent en contacteer uw huisarts. Zo besmet u geen collega's. Symptomen zijn onder meer: een plotse aanval van hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn en zich in het algemeen niet goed voelen. Ook vermoeidheid, hoesten, niezen, verstopping of irritatie van de neus, ogen, keel en oren kunnen op griep wijzen.