CD&V Brussel draagt Brigitte Grouwels voor als minister
Foto: bdw
De Vlaamse christendemocraten hebben dinsdagavond Brigitte Grouwels voorgedragen als Brussels minister. Dat gebeurde zowel door de Brusselse hoofdstedelijke afdeling als door de Brusselse fractie. Die keurden eerder op de avond ook al het Brusselse regeerakkoord unaniem goed.

Rond 20.00 uur kwam de partijraad van de Brusselse CD&V-afdeling samen op het partijhoofdkwartier in de Wetstraat. Na een uiteenzetting van het Brussels regeerakkoord, onder meer door onderhandelaar Brigitte Grouwels, keurden de Brusselse christendemocraten het bestuursakkoord unaniem goed. De fractie deed dat nadien nog eens over.

Hetzelfde gebeurde met de voordracht van Brigitte Grouwels als Brussels minister. Zowel de partijraad van de Brusselse afdeling als de fractie schoven Grouwels unaniem naar voren als hun vertegenwoordiger in de Brusselse regering. Welke bevoegdheden Grouwels krijgt, is nog niet duidelijk. Daarvoor is het wachten op de Franstalige meerderheidspartijen, die zich woensdagavond uitspreken over het regeerakkoord. Pas daarna volgt er duidelijkheid over de Franstalige ministers in Brussel én de verdeling van de portefeuilles.

Grouwels wordt dus opgewaardeerd van staatssecretaris tot minister. De 56-jarige CD&V’ster werd geboren in Hasselt, maar woont al jaren in Brussel. Haar echte politieke carrière begon in 1992, toen ze het Brussels parlement en de VGC-raad binnenkwam. Ook in 1995 zetelde ze in de Brusselse assemblee, maar halverwege de legislatuur mocht ze tot de Vlaamse regering van Luc Van den Brande toetreden, als minister voor Brusselse Aangelegenheden en Gelijke Kansenbeleid.

Na de verkiezingsnederlaag van de CVP in 1999 keerde Grouwels terug naar het Brussels en Vlaams parlement. In Brussel werd ze fractieleider. In 2004 mocht ze dan toch Jos Chabert opvolgen in de Brusselse regering. Ze werd staatssecretaris bevoegd voor de haven van Brussel en Openbaar Ambt. Vanaf donderdag mag Grouwels zich minister noemen.