Tinkoff wordt Katoucha
Stefano Feltrin (l.), Andre Tchmil en Oleg Tinkov(r.) Foto: Epa
PAU - De steenrijke Rus Oleg Tinkov heeft dinsdag tijdens de rustdag van de Ronde van Frankrijk in Pau zijn plannen voor volgend jaar ontvouwd. Team Tinkoff wordt omgedoopt tot Katoucha en zal over een budget van liefst 30 miljoen euro beschikken. Dat is dubbel zoveel als het budget van Astana, het rijkste wielerteam op dit moment.
De plannen van Oleg Tinkoff werden dinsdag voorgesteld door oud-wielrenner Andreï Tchmill, die de financiële verantwoordelijkheid zal dragen. De Russische premier Vladimir Poutin zette zijn schouders onder het project, dat ook de Russische wielerbond moet uitbouwen. Het team zal actief zijn in alle disciplines (weg, piste, mountainbike, veldrijden, vrouwen, jeugd...). De aardgasbedrijven Itera en Gazprom zijn de belangrijkste geldschieters.

Stefano Feltrin, de manager van het nieuwe team, weigerde de namen te noemen van de renners die al zijn aangetrokken. 'Daarvoor is het wachten tot september', vertelde hij. De Belgische sprinters Gert Steegmans (Quick Step) en Kenny Dehaes (Topsport Vlaanderen) maakten er vorige week echter geen geheim van dat zij volgend seizoen voor het team zullen rijden. Ploegleider Hendrik Redant van Silence-Lotto wordt genoemd als sportief manager.

'We kunnen om het even wie aantrekken'

Oleg Tinkov zelf was iets guller met commentaar. 'We willen op alle terreinen schitteren en zijn bereid erg ver te gaan om die doelen te realiseren', vertelde hij. 'We hebben geld genoeg en kunnen om het even wie aantrekken: Cadel Evans, Fabian Cancellara, Tom Boonen... noem maar op.'