LONDEN - Robert Murat, die verdacht werd van de kidnapping van Madeleine McCann in Portugal, heeft een hoge schadevergoeding gekregen van een aantal Britse kranten. In totaal elf kranten moeten de 34-jarige Murat samen 'ongeveer' 550.000 pond (691.000 euro) betalen en bovendien publiekelijk hun verontschuldigingen aanbieden, berichtte de BBC dinsdag.
De in Portugal wonende makelaar had de kranten verweten dat ze de indruk hadden gewekt dat hij daadwerkelijk iets met de verdwijning van Madeleine te maken had. Murat woonde op dat moment in een huis in de omgeving van de vakantiewoning waar het meisje op 3 mei 2007 verdween. Hij had zich bij de ouders van Madeleine, Kate en Gerry McCann, aanvankelijk als tolk en helper ter beschikking gesteld, maar werd dan door de speurders officieel als verdachte bestempeld. Later werden ook de McCanns tot genoemd als verdachten.

De ouders van Madeleine hadden in maart met klachten wegens laster aanzienlijke schadevergoedingen van de Britse kranten losgekregen. Ze moesten 550.000 pond betalen en zich op hun frontpagina’s excuseren omdat ze de McCanns hadden afgeschilderd als onverantwoordelijke ouders. Het geld werd volgens de ouders volledig aan het fonds overgedragen dat werd opgericht om Maddie terug te vinden.