Voor online bankier Rabobank.be gaat het voorstel van Financiënminister Reynders (MR) voor de basisrentevoet op het spaarboekje niet ver genoeg.
'Het optrekken van de basisrente naar 4,25 procent stemt Rabobank.be licht positief, maar het eventueel verplichten van premies is een grote stap achterwaarts', luidt het dinsdag in een reactie.

Reynders lichtte maandag in de Commissie Financiën van de Kamer zijn voorstel toe. De minister kondigde aan een KB te zullen opstellen om de basisrentevoet - nu 4 procent - op een traditioneel spaarboekje te koppelen aan het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat tarief noteert nu op 4,25 procent. De minister stelde ook voor om een bodem voor de getrouwheidspremie vast te leggen op minimaal een kwart van de basisrentevoet.

Reynders' plan bevordert volgens Rabobank enkel 'de ondoorzichtigheid van het spaaraanbod ten nadele van de spaarder'. 'Net nu de grootbanken onder druk van de internetbanken afstappen van premies, dreigt de hele sector gedwongen te worden om een stap terug te zetten', aldus manager Stephane Vermeiren van Rabobank.be.

'Rabobank.be heeft de premies al jarenlang bestreden omwille van hun ondoorzichtigheid', aldus Vermeiren. 'Onze vraag om verhoging van de basisrente kwam er juist omdat we niet met premies willen werken. We hopen dat we kunnen vasthouden aan onze promesse: permanent hoge basisrente.'

Rabobank.be is voorstander van een systeem zonder plafond op de basisrentevoet op het -fiscaal vrijgesteld - traditioneel spaarboekje. Nu mogen de banken maximaal 4 procent aanbieden. Voor de online bank moet ook het 'wazige systeem van premies' verdwijnen.