Na de rechtszaak waarbij Google beschuldigd werd van schending van intellectuele rechten op de videowebsite YouTube, krijgt de Amerikaanse mediagigant Viacom enkel toegang tot anonieme gebruikersgegevens.
Dat heeft YouTube, de dochteronderneming van zoekmachine Google, maandagavond aangekondigd.

Een federale rechtbank in New York was eerder deze maand tegemoetgekomen aan de claim van Viacom om inzicht te krijgen in het gebruikersverdrag op YouTube. De mediagigant Viacom, eigenaar van MTV en Paramount, vroeg een miljard dollar schadevergoeding van YouTube en Google.

Viacom zal in de rechtbank bewijzen dat het succes van YouTube voornamelijk het gevolg is van de illegale uitgave van materiaal dat beschermd wordt door het auteursrecht. Om dat aan te tonen wil Viacom gebruik maken van gebruikersgegevens. De inlogdata van YouTube bevatten IP-adressen en ook de inlognamen van geregistreerde gebruikers. Die combinatie kan in vele gevallen de identiteit van de gebruikers prijsgeven. Via de onlinevideodienst kan een gebruiker zelf videos online zetten. Viacom beschuldigt YouTube ervan zijn gebruikers bewust niet voldoende in te lichten over schendig van auteursrechten.

Met Viacom worden nu de technische details voor de anonieme overdracht van gegevens uitgewerkt, aldus YouTube. Viacom hoopte met de eis ook toegang te krijgen tot private videomateriaal en de zoektechnologie van YouTube.