De politieke crisis is ook in het buitenland groot nieuws. Onze lezers in het buitenland sprokkelden reacties.
Op de voet

In de Franstalige Canadese media wordt de huidige politieke situatie in België best wel op de voet gevolgd. Uiteraard heeft dit te maken met het feit dat er heel wat gelijkenissen bestaan tussen Canada en België op politiek niveau. Ik weet niet hoe het er aan toe gaat in de rest van Canada (Engelstalig), maar hier in Québec werd in de meeste kranten wel een artikel gepubliceerd over het ontslag van Leterme. Op de publieke omroep heb ik vandaag ook al enkele interviews gehoord met Franstalige Belgische journalisten.

Hoewel de meeste journalisten hier blijkbaar wel een redelijk duidelijke kijk hebben op de situatie, valt het me toch op dat ze meer vertrouwd zijn met de Franstalige visie. Dat valt natuurlijk wel te begrijpen (ik veronderstel dat de meeste journalisten hier hun licht opsteken bij de Franstalige pers), maar ergens verwondert het me toch aangezien er in Québec een politiek discours bestaat dat sterk lijkt op het standpunt van verschillende Vlaamse partijen.

Om het kort samen te vatten : de media hier zijn vooral geïnteresseerd in de situatie omdat er een vergelijking kan gemaakt worden tussen de Canadese en de Belgische situatie. En wanneer er ergens ter wereld sprake is van separatisme, is de Québecse pers er altijd snel bij...

Wim Remysen, Québec stad, Canada

Dolfijn

Tot mijn verbazing hoorde ik deze morgen als eerste item op het lokale radio nieuws van Dolfijn FM, een 'Hollandse' vakantie radio hier op Curacao, dat premier Leterme zijn ontslag heeft aangeboden aan de koning. Wellicht komt dit door de vele Nederlanders die hier wonen maar misschien ook doordat de Nederlandse Antillen binnenkort ophouden te bestaan en uiteen vallen in afzonderlijke landen met dus o.a. Curacao als onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ook deze kleine eilanden in de Caraïben willen eigen bestuur in de toekomst net zoals Vlaanderen binnen België.

W. Develter, Curacao

Vlaams Belang

Telkens als gewone mensen op café in Istanbul over België beginnen, vraagt men mij: 'Ben je Vlaming of Waal?' Als ik antwoord 'Vlaming', dan luidt het vaak: 'Ah dan ben je wellicht een separatist die Walen en moslims buiten wil'.

Er is namelijk slechts 1 partij van bij ons die meer bekend is in Turkije dan alle andere partijen: het Vlaams Belang. Probeer dan maar eens uit te leggen dat niet alle Vlamingen extremisten zijn! En ik kan u verzekeren dat ze die indruk ginder niet uit Le Soir gehaald hebben...

Arne Saeys, Istanbul, Turkije

Weinig commotie

Veel wordt er in Hongarije niet echt over gesproken,maar als ik de mensen uitleg over Vlaanderen en Wallonie, snappen ze eigenlijk niet dat de Vlamingen zich zo op hun kop laten zitten.

De Hongaren zijn een fier volk, en zo'n situatie,waarin Zuid profiteert van Noord, zou hier nooit aanvaard worden. Ze begrijpen ook niet dat men een een bepaalde partij isoleert ook al haalt die de 2de meeste stemmen in het land. Het verhaal van die illegale hongerstakers is ook hier bericht geweest, en dat snappen ze al helemaal niet hoe Belgie zoiets toelaat.

En dan begrijpen ze ook niet waarom Brussel hoofdstad wordt genoemd van Europa, gezien het hoge aantal niet-Europese vreemdelingen. (dit is in een reportage geweest op MTV1, de Hongaarse zender ivm een reportage over de EU en Brussel).

Peter Kovacs, Boedapest, Hongarije

Ontslag in beeld

België komt maar zelden in het nieuws in Brazilië. Toch werd het ontslag van Leterme besproken en uitgelegd in belangrijke kranten als O Globo en de Folha de São Paulo. Commentaar geeft vrijwel niemand. Voor vele Brazilianen is België gewoon een stukje Europa. De meesten weten niet eens dat er verschillende talen gesproken worden, of hoe complex het regeren in zo 'n klein landje kan zijn. Er is meer belangstelling voor de steeds weerkerende berichten over uitgewezen Brazilianen uit Spanje of Duitsland, of voor het nieuws dat Brazilianen vanaf volgend jaar een visum zullen moeten aanvragen als ze naar Groot Brittannië willen reizen.

Ook al doet Brazilië het steeds beter op economisch vlak, er nog steeds Brazilianen die er van overtuigd zijn dat het gras groener is aan de andere kant en die menen dat het in Europa beter is. De opstoot van teruggestuurde Brazilianen levert zure reacties op, ook van de Braziliaanse president Lula die vindt dat men zijn burgers in het buitenland niet als criminelen mag behandelen.

André Smeets, Rio de Janeiro, Brazilië

Wakker

Ik ben advocaat in New York. Er lopen hier honderden hoog opgeleide mensen rond die de wereldactualiteit opvolgen. Ik kan u garanderen dat hier vandaag nog niemand het woord 'België' heeft gebruikt. Denkt u echt dat men in het buitenland (behalve in onze buurlanden) wakker ligt van wat er in België gebeurt? De Vlaamse onafhankelijkheid zal hoogstens een fait-divers zijn zoals die van Kosovo dat is / was.

Cedric Kinschots, New York, Verengide Staten

Censuur?

Er is hier bitter weinig te merken van de Belgische situatie. Niets in de pers. Vermoedelijk en begrijpelijk vanwege de censuur: de regering voelt zich gedoodverfd dat bepaalde Chinese provincies zich op dezelfde politieke situatie als de Vlamingen en de Walen zouden gedragen. Gewoon ondenkbaar.

Hier probeert men dus te vermijden dat bepaalde groeperingen ideeën beginnen te krijgen, in navolging van de Belgen. Ik vermoed trouwens dat, indien het zover zou komen, het ook niet politiek maar militair zou opgelost worden.

Wat ik mij wel afvraag hoe het met ons Belgen in het buitenland verder moet, indien ons mooi landje zou ophouden te bestaan? Ik ben en voel mij Belg alsook wereldburger, en trouw aan de koning. Zal ik dan misschien asiel moeten aanvragen in China als politiek vluchteling?

Serge Claes, Shantou, China

Weinig interesse in Colombia

Ik woon en werk nu al een jaar als leraar in het middelbaar onderwijs in Manizales, Colombia. Eerlijk gezegd is heel de crisis hier een non-event. Het is geen nieuws.

En als ik de situatie uitleg, in hoeverre ik zelf de details begrijp, dan reageren de meeste mensen ongeinteresseerd. Ze vinden het vooral raar dat in een land dat zo klein is met zo weining inwoners er zoveel problemen zijn omtrent die voor hen ogende pietluttigheden. Er zijn belangrijkere zaken in de wereld voor hen. Het is een ver van hun bed show.

Christophe Van de Sande, Manizales, Colombia

Vragen

Ik zit momenteel voor de Belgische Defensie in Zuid-Libanon. Onze UN-collega's hebben vragen bij de situatie in ons land. Hoe kunnen wij de mensen hier helpen als we in eigen land niet overeenkomen? Gelukkig kunnen Vlamingen en Walen in de praktijk nog steeds samenleven en -werken en dat op een zeer kleine oppervlakte en in een niet alledaagse situatie.

Een anonieme lezer, Zuid-Libanon.

België of Belize

België klinkt in het Mandarijns als 'Belize'. Ze menen hier niet alleen te weten dat het Noorden wil splitsen omdat het niet wil delen met de armen uit het Zuiden, maar ook dat onze belangrijkste exportproducten bananen en koffie zijn.

Bart Van Raefelgem, China

Weinig interesse

Ik woon en werk sinds enkele maanden in Dublin en ik bemerk eigenlijk dat de politieke crisis in België aan de Ieren voorbij gaat. Men is absoluut niet geïnteresseerd in een land waarvan het politieke bestel niet kan worden uitgelegd in een bladzijde in de krant.

De Ierse media blinken uit in afwezigheid wanneer het gaat over de Belgische crisis. De kranten staan echter des te voller van de economische recessie die er zit aan te komen. Laat dit misschien een teken aan de wand zijn voor de Belgische politici, hou je bezig met de echte problemen.

Thijs Descamps, Dublin, Ierland

Vlaams extremisme

Ik verblijf in Frankrijk sinds 1971. De crisis wordt door de Franse pers (en vooral televisie) heel tendentieus uitgelegd en ik stel vast dat de bevolking hier begrijpt dat de Vlamingen definitief streven naar onafhankelijkheid en weinig goede wil tonen om effectief een oplossing te vinden. Er is enorm gebrek aan communicatie en alles wordt hier geanalyseerd als een taalcrisis en een overwinning van het Vlaamse extremisme.

Jacques Attali schreef, enkele maanden terug, in de L'Express : La Belgique n'aime plus ses pauvres !

Pas op want Nicolas Sarkozy zou doodgraag het zwaartepunt van Europa verplaatsen. En een gesplitst België zou wel een prachtige kans zijn om dit standpunt te doen gelden. Ik vrees dat er ook in Vlaanderen gebrek is aan pedagogie.

Denise Sienaert, Frankrijk

Fout van de Vlamingen

Hier in Zuid Afrika verstaat men niets van de situatie. Men gelooft hier inderdaad dat de Vlamingen streven naar onafhankelijkheid, en dat het vooral allemaal hun fout is. Dat dit gebeurt in Europa's hoofdstad, vinden ze helemaal te gek.

Jan Wouters, Zuid-Afrika

Onbegrip

Net zoals vorig jaar reageert men in UK (London area) met onbegrip en ietwat ridicuulheid op deze zich herhalende crisis. Proberen uitleggen wat de kern van de zaak betreft aan Britten is steevast een ontluisterende ervaring. Men begrijpt maar niet waarom men in crises belandt o.w.v. dergelijke zaken die ondergeschikt zijn aan klassieke staats-, economische en maatschappelijke problemen.

Enkele veelgehoorde reacties:
  • (1) In een gecivilizeerde rechtsstaat worden wetten en arresten (cf. BHV) zonder pardon uitgevoerd en niet vermengd met andere zaken. Elk probleem heeft een oplossing die afzonderlijk te beschouwen is;
  • (2) Financiële solidariteit en verschillen in mentaliteit bestaat in elk land, aangezien elk land meer en minder welvarende streken kent. Als Vlaanderen zichzelf zou afscheuren, dan wordt de volgende stap een gelijkaardig probleem met bv. Brabant-Antwerpen vs. West-Vlaanderen, m.a.w. eindeloze versnippering;
  • (3) België en Belgen lijken zich te weinig internationaal en economisch te engageren als leiders op gebied van (geo)politiek, spitstechnologie/wetenschap, zelf-ontwikkelde bedrijf en handel met eigen merken, enz. Meer nadruk op deze dingen zouden hen ruimdenkender zou maken en dingen in een ander perspectief zou plaatsen.
Struikelen over (vanuit het buitenland ervaren) pietluttige nationale problemen doet het al getaande imago van Belgie, Vlaanderen en Wallonië in UK als een klein volk met een gebrek aan grootse visies, persoonlijkheid, en pragmatische problem-solving aanpak zeker geen goed. Het is een beschamende tijd om Belg of Vlaming te zijn.

Een anonieme lezer, Londen, Verenigd Koninkrijk

Spanje kijkt naar zichzelf

De Spaanse pers hier zelf heeft zijn handen vol met de nationalistische partijen uit Catalonië and Baskenland. Ook een heel gedoe. Her en der een klein artikel over België toch. De man uit de straat reageert nogal apatisch, ver van hun bed, en ze kennen het liedje al jaren, decennia. 't Is hier van 't zelfde, zeggen ze dan.

Enkel de meest fanatieke Catalanen of Basken, en meer en meer Valencianen, reageren meer gevat op het nieuws, zo van: 'hola, jij als Vlaming moet zeker onze taalstrijd (bvb) begrijpen en ondersteunen. 't Is krek hetzelfde, het gevolg van jarenlange onderdrukking! Gebalde vuist, of uitgestrekte arm, jij kiest.'

Nick, Alicante, Spanje

Crisis duurt te lang

Ik woon en werk sinds afgelopen zomer in New York en merk hier ook dat de crisis in Belgie nu toch echt wel te lang duurt om de aandacht van de Amerikanen vast te houden.

Tijdens de herfst van 2007 werd mij regelmatig gevraagd wat er allemaal gaande was in Belgie. Ondertussen wordt Belgie geassocieerd met de overname van Anhauser-Busch en niet langer met de ingewikkelde politieke situatie. Bovendien begrijpen ze hier niet goed hoe Brussel als Europees hoofdkwartier zo'n onduidelijk en ambigu statuut kan hebben.

Frederik Van Geloven, New York, USA

Kan zelf niet meer volgen

Ik woon in de Verenigde Staten. Er is hier weinig of geen nieuws over de regeringscrisis. De details van de Belgische communautaire problemen zijn veel the gecompliceerd om de interesse van de gemiddelde Amerikaan op te wekken. Ik woon al bijna 20 jaar in Amerika en heb zelf moeite om de Belgische situatie nog te begrijpen!

Erik Mathys, USA

Vlaamse onderdrukkers

Deze middag had TF1 of A2 het over 'des flamands qui refusent de parler français'. De Franse media zetten wel vaker de Franstalige 'slachtoffers' tegenover de Vlaamse 'onderdrukkers'. Zelden komt er echt duiding.

Wat er ook weer opduikt, is de blabla over een aanhechting van Wallonië aan Frankrijk.

De situatie is uiteraard niet gemakkelijk om te begrijpen of om uit te leggen, misschien moet de Vlaamse overheid daar (meer) in investeren.

Rudi Swinnen, Parijs, Frankrijk

Taal als basis van conflict

Hier in Bahrein vindt men het vreemd dat mensen op basis van taalverschillen bijna bereid lijken om een land te splitsen. Hier is het meestal religie dat een rol speelt voor conflict.

Maar in het algemeen houden mensen zich hier meer bezig met de Amerikaanse kredietcrisis, de stoere taal van Iran en Amerika, de verkiezingen in Amerika en global warming.

Frederik Haentjens, Bahrain/Saudi Arabie

Te gecompliceerd Ik woon en werk sinds enkele maanden in Dublin en ik bemerk eigenlijk dat de politieke crisis in België aan de Ieren voorbij gaat.

Men is absoluut niet geïnteresseerd in een land waarvan het politieke bestel niet kan worden uitgelegd in een bladzijde in de krant. De Ierse media blinken uit in afwezigheid wanneer het gaat over de Belgische crisis. De kranten staan echter des te voller van de economische recessie die er zit aan te komen. Laat dit misschien een teken aan de wand zijn voor de Belgische politici, hou je bezig met de echte problemen.

Thijs Descamps, Dublin, Ierland

Mensen haken snel af

Ik woon en werk sinds eind 2007 nabij de stad Nice. Hier (op het werk) wordt voorlopig ongeïnteresseerd gereageerd. Wellicht zijn er morgen meer reacties.

Toen ik eind december 2007 m'n nieuwe job heb opgenomen, werden wel veel vragen gesteld over de toen ellenlange onderhandelingen die lopende waren. Maar ik merk wel op dat veel mensen snel afhaken als je het ingewikkelde Belgische politieke systeem meer gedetailleerd uit de doeken wilt doen.

Alex Mestdagh, Nice, Frankrijk

Uitlachen

Ik werk momenteel bij Merrill Lynch in London als shipping trader. De mensen lachen ons gewoon uit en kunnen niet begrijpen hoe we op 30.000 vierkante kilometer met elkaar niet kunnen leven.

België zou als land in Europa een voorbeeld moeten zijn van verdraagzaamheid, waar de mensen via hun veeltalige opvoeding economisch en sociaal zouden moeten uitmunten.

Spijtig genoeg is dit niet het geval en gaat ons Belgenland door populistische politici overgenomen worden. We mogen van geluk spreken dat we bij de euro horen of we zouden tegen interest voeten van tegen de 15% en een gedevalueerde munt kijken.

Michael Saverys, Londen, Verenigd Koninkrijk

Woont of verblijft u ook in het buitenland? Mail uw verhaal naar 4321@standaard.be