De 17 wielerteams uit de Ronde van Frankrijk hebben op de rustdag beslist dat ze uit de ProTour stappen.
18 wielerformaties bezitten op dit moment een ProTourlicentie. Het 18e team Astana is er nog niet uitgestapt, maar zal dat waarschijnlijk wel doen. Het team van Johan Bruyneel werd door de organisatoren uit de Ronde van Frankrijk geweerd en kreeg nog niet de kans om te stemmen.

De teams, die in Pau vergaderden, hebben een akkoord met de organisatoren van de drie grote rondes (ASO voor de Tour de France, RCS voor de Giro en Unipublic voor de Vuelta) en verklaarden in een gezamenlijk communiqué dat ze verwachten dat ook de Internationale Wielerunie UCI mee in dit project stapt.

Momenteel wordt een werkgroep samengesteld met een viertal afgevaardigden van de wielerploegen om de toekomst te bespreken. 'De teams werken aan de ontwikkeling van een nieuw systeem voor de organisatie van het profwielrennen', verduidelijkten de ploegen, die unaniem beslisten om geen ProTourlicentie voor 2009 aan te vragen. Ook de UCI werd uitgenodigd op de besprekingen, maar voorlopig reageert het hoofdkwartier van de Internationale Wielerunie in het Zwitserse Aigle niet.

Loopgravenoorlog

De UCI werkt aan de samenstelling van een nieuwe ProTourkalender, maar het is nu dus aan de organisatoren van de wedstrijden zelf om te onderhandelen met de verschillende deelnemende ploegen.

Doordat de teams uit de ProTour zijn gestapt, krijgen ze meer zelfstandigstandigheid. De ploegen die geen deel meer uitmaken van de ProTour kunnen nu met andere woorden zelf beslissen of ze zullen of willen deelnemen aan wedstrijden op de ProTourkalender.

Met deze beslissing komt de loopgravenoorlog tussen UCI en onder andere ASO in een nieuwe fase terecht. De 17 ploegen die beslisten uit de ProTour te stappen geven een duidelijk signaal dat ze niet langer de speelbal willen worden in de bestaande ruzie.

De ProTour werd eind 2004 in het leven geroepen door de UCI. De drie organisatoren van de grote rondes (Frankrijk, Italië en Spanje) hebben zich altijd tegen dat systeem verzet. De ProTour die al een tijdje klinisch dood is, lijkt nu echter finaal voorbij. Pas in het najaar zal er meer duidelijkheid komen over het voortbestaan van het wedstrijdensysteem.

De UCI reageerde in een communiqué kort op de beslissing van de ploegen. 'De UCI constateert dat de ploegen nog maar eens bezweken zijn onder de druk van ASO, dat al vier jaar onophoudelijk probeert de ProTour te vernietigen. De UCI gaat de situatie bekijken en zal dan een beslissing nemen.'