NEW YORK - Platenmaatschappij Death Row Records is onder de hamer gegaan. Global Music Group Inc. legde eind vorige maand 24 miljoen dollar (ruim vijftien miljoen euro) neer voor het label, dat grootheden als Tupac Shakur, Dr. Dre en Snoop Dogg voortbracht.
Death Row Records werd in 1989 opgericht door Marion ’Suge’ Knight. Het label verkocht in de vroege jaren negentig miljoenen platen, maar ging uiteindelijk ten onder aan schulden en slecht management.

Drie jaar geleden spanden Lydia en Michael Harris een rechtszaak aan tegen Knight omdat ze zouden hebben geholpen het label op te richten maar daar te weinig voor vergoed werden. De rechter gaf het duo gelijk en bepaalde dat Knight hen 107 miljoen dollar (bijna 67 miljoen euro) moest betalen. Toen ze het geld probeerden te innen, vroeg Knight faillissement aan.

Met de overname van de platenmaatschappij voegt Global Music albums als ’The chronic’ van Dr. Dre, ’All eyez on me’ van Tupac Shakur en ’Doggystyle’ van Snoop Dogg toe aan zijn catalogus. Death Row zou ook nog beschikken over niet verschenen materiaal van de in 1996 doodgeschoten Tupac Shakur.