LONDEN - De speciale gezant van het Midden-Oostenkwartet, Tony Blair, heeft zijn gepland bezoek aan de Gazastrook afgezegd. Er zijn 'concrete aanwijzingen dat er gevaar dreigt', zei de woordvoerder van Blair dinsdag.
De eerste reis van Blair in het door de militante Hamasbeweging gecontroleerde gebied wordt nu verschoven. Het zou 'onverantwoord' voor Blair en zijn begeleiders en voor de inwoners zijn geweest om de oorspronkelijke plannen toch in te vullen. Een nieuwe datum voor het bezoek werd nog niet vastgelegd.

De voormalige Britse premier zou een van de meest prominente diplomaten geweest zijn die de regio zou bezocht hebben, sinds Hamas daar vorig jaar de macht heeft overgenomen.

Blair wilde er VN-medewerkers ontmoeten en over het humanitair werk praten. Het Midden-Oostenkwartet spant zich in om een oplossing te vinden voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Vooraanstaande vertegenwoordigers van de EU, de Verenigde Naties, de VS en Rusland maken er deel van uit. Blair is vooral wegens zijn rol in de Irakoorlog een omstreden figuur in de Arabische wereld.