<b>REACTIES. </b>Vl.Pro: 'Hooghartig kartel'
De oorzaak van de huidige politieke crisis ligt volgens VlaamsProgressieven duidelijk bij het kartel CD&V/N-VA. 'Door de hooghartige houding van het kartel zijn de standpunten van de Franstaligen alleen maar verscherpt en werd de situatie met de dag uitzichtlozer', meldt de partij dinsdag in een persbericht.
Dat Leterme na een jaar onderhandelen opnieuw zijn deadline niet heeft gehaald, bewijst volgens VlaamsProgressieven niet alleen de onkunde van Leterme als onderhandelaar, maar het toont ook aan dat het kartel CD&V/N-VA zijn verantwoordelijkheid ontloopt.

Volgens VlaamsProgressieven is vooral CD&V een stuurloos schip. 'Het gebrek aan leiderschap en de voortdurende voorzitterswissels geven Bart De Wever telkens opnieuw de gelegenheid om een cynisch machtsspel te spelen', stelt partijvoorzitster Bettina Geysen.

Volgens VlaamsProgressieven worden zowel Leterme als De Wever nu gegijzeld door hun eigen straffe uitspraken. 'De heren, die met vijf minuten politieke moed een vette communautaire vis in de pan gingen leggen en tegelijk ook even BHV gingen splitsen, blijven met lege handen achter', luidt het.