Volgens Vlaams Belang zit er na de zoveelste crisis maar één ding meer op: de stekker uit de Belgische constructie trekken en de scheiding van de gemeenschappen zo goed mogelijk begeleiden.
'Langzaam maar zeker gebeurt nu wat wij altijd hebben voorspeld: dit land wordt onbestuurbaar', zegt Gerolf Annemans, kamerfractieleider van Vlaams Belang.

'Wat ons nu te doen staat? Het einde van België goed begeleiden', aldus Annemans. Nu premier Yves Leterme geen communautair akkoord heeft kunnen bereiken, moeten de Vlaamse partijen hun conclusies trekken en een 'plan voor boedelscheiding' in gang zetten.

In een persmededeling laat de partij weten aan te dringen op een 'Vlaams spoedberaad', dat maar één logische conclusie kan opleveren: 'de stekker moet finaal uit de Belgische constructie getrokken worden.'

Vlaams Belang neemt de Franstalige partijen zwaar op de korrel. Ze hebben 'op geen enkel moment begrip getoond voor de in Vlaanderen breed gedragen eis voor Vlaamse autonomie'.

Volgens het Belang zal Vlaanderen 'binnen België nooit krijgen waar het recht op heeft'. Voor Annemans is het duidelijk hoe dat komt. 'De Franstaligen zijn wereldvreemd. Ze sturen een harlekijn als Olivier Maingain 'FDF' op pad om te onderhandelen over BHV, iemand die blijft eisen dat Brussel uitgebreid wordt.'