Vierhonderd lange dagen heeft Yves Leterme het land in spanning gehouden. Twee keer is hij mislukt als formateur en koos hij voor de eenheid van zijn kartel. Ook gisteren, na nogmaals niet te zijn gelukt, koos hij ultiem voor de vlucht vooruit. Liever ontslag nemen als premier en de band met de partij herstellen, die hem net als in november niet volgde in een poging om de staatshervorming op de lange baan te schuiven. De vraag is waar het land een leider heeft verdiend die niets anders heeft klaargemaakt dan verwarring scheppen, afkeer van de politiek en onverschilligheid.
Hoe hol klinken nu de slogans van het 'goed bestuur' waarmee de kopstukken van CD&V premier Verhofstadt uit zijn kantoor dreven? Nooit was goed bestuur zo ver weg. Nooit maakte ons land zo'n belabberde beurt. Nooit waren de zorgen van de mensen minder van tel. Alles is beter dan politici die niet regeren en de beslissingen voor zich uitschuiven. Drie keer heeft de premier geprobeerd. Drie keer is hij mislukt: op 23 augustus, op 1 december en op 15 juli. Niemand heeft van het staatshoofd zoveel kansen gekregen. Wat ook de reden mag zijn, het wordt tijd dat er nu een einde aan komt.

Wat kan de koning nu doen? Gisteren ontving hij meteen Herman Van Rompuy. Dat wijst op twee zaken. 1. De koning was erop voorbereid dat het mis kon lopen. 2. Hij kan Van Rompuy naar voor schuiven als premier-depanneur of om de draad van de staatshervorming op te pakken waar hij hem zelf heeft moeten loslaten in de herfst. Van Rompuy is toen een eind verder geraakt dan Leterme, ook al bestond er nog geen algemeen akkoord over.

Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Het terughalen van oud-premier Verhofstadt is geen optie. Zijn partij heeft onvoldoende zetels om een krachtige premier te kunnen zijn. Hij zou de gevangene zijn van Didier Reynders en van de CD&V. Als er iemand anders op het toneel verschijnt, kan het Albert II zijn goede vriend Didier Reynders zelf zijn. Aangezien de Franstaligen tot dusverre geweigerd hebben mee te gaan in een grote staatshervorming, is het best mogelijk dat CD&V nu de Franstalige nummer één aan zet wil laten. Eens testen hoe zwaar die weegt.