Premier Yves Leterme (CD&V) trok gisteravond omstreeks 22u.30 uur dan toch naar de koning om zijn ontslag aan te bieden, nadat gebleken was dat een communautair akkoord geen haalbare kaart meer was tegen vandaag, de bijna mythische deadline van 15 juli. Bij zijn eigen acherban kreeg Leterme het scenario niet verkocht om de communautaire onderhandelingen na het zomerreces voort te zetten, met een prominente rol voor de deelstaten. CD&V offert de Wetstraat 16 en zijn kopman Yves Leterme op om zijn geloofwaardigheid overeind te houden. Het doet wat denken aan wat bij Fortis is gebeurd.

Andermaal een uitstel voor de communautaire onderhandelingen zou ook geen goede zaak zijn geweest voor het land. Het communautaire zou als een loden deken over de Wetstraat blijven hangen. Van een krachtdadig sociaaleconomisch beleid zal niets in huis komen zolang het communautaire niet achter ons ligt. Dat is al sinds de verkiezingen van 10 juni 2007 de harde vaststelling.

Zo had Leterme er nog wel goede hoop op dat de begroting dit jaar nog in evenwicht zou kunnen worden afgesloten, maar dat komt enkel en alleen omdat de oplopende inflatie plots voor onverwachte inkomsten in de staatskas zorgt. Dat de inflatie ook invreet op de koopkracht van de mensen, leek bijzaak voor Leterme I. Het koopkrachtcadeau van 18 euro, dat we dit jaar nog zouden krijgen, was niet meer dan een zoethoudertje.

Erger wordt het, als blijkt dat Leterme I steken heeft laten vallen in strategische economische dossiers, zoals onze energiebevoorrading. Deze week fuseren Suez en Gaz de France, maar een gouden aandeel voor België is er nog altijd niet. En België kan er ook naar fluiten. Suez en Gaz de France melden in hun prospectus dat een gouden aandeel voor België onwettig zou zijn. Voor Parijs lijkt daarmee de kous af.

In de Pax Electrica II, die Suez-topman Gérard Mestrallet en gewezen premier Guy Verhofstadt (Open VLD) afsloten, staat nochtans zwart op wit dat zo'n gouden aandeel voor België er zou komen. Het moet onze energiebevoorrading veiligstellen, nu Parijs heer een meester wordt over onze energie en onze kerncentrales.

Ook politiek waren daarover afspraken gemaakt tussen België en Parijs. Premier Yves Leterme kreeg bij zijn eerste bezoek aan de Franse president, Nicolas Sarkozy, nog te horen dat er wel werk zou worden gemaakt van zo'n gouden aandeel voor België, al klonk Sarkozy minder overtuigend dan doorgaans.

Maar blijkbaar had Leterme de voorbije maanden belangrijker zaken aan zijn hoofd dan te verzekeren dat België een gouden aandeel zou krijgen, en de controle over onze energie niet helemaal in Franse handen kwam. De economische belangen van ons land dreigden zwaar geschaad te worden, mocht dus andermaal beslist zijn het communautaire voor zich uit te schuiven. De politiek kan het niet maken nog eens een jaar alleen met het communautaire bezig te zijn. Die hypotheek moet nu eindelijk worden gelicht.