<b>REACTIES.</b> Vandeurzen: 'Staatshervorming niet van tafel'
Foto: Belga
Dat premier Yves Leterme zijn ontslag heeft aangeboden, is volgens vice-premier Jo Vandeurzen een belangrijk signaal dat de staatshervorming niet in de koelkast gestopt kan worden.
Het is tijd voor een beetje rust, verklaarde Vandeurzen vanmorgen. Er moet even afstand van de situatie genomen worden. 'Het is aan de koning om een initiatief te nemen.'

Het CD&V-kopstuk benadrukte wel dat de staatshervorming voor de christen-democraten niet van de onderhandelingstafel zal verdwijnen. 'De staatshervorming stond in het regeerakkoord. Dat punt is nog niet van tafel', aldus Vandeurzen.

'We zullen daar blijven op aandringen - en ik denk dat ook de collega's van Open VLD daar zo over denken, want we hebben dat samen onderhandeld', zei Vandeurzen.

'Wij hebben nu echt het gevoel dat er een signaal moet komen dat men het meent, dat men het ook ten gronde wil aanpakken en dat dat ook in een goede daadkracht kan worden omgezet.'

Door het ontslag van Yves Leterme kiest CD&V duidelijk voor het kartel met de N-VA. Gisteravond had het partijbestuur van de N-VA nog zware druk gelegd op de premier. Jo Vandeurzen en de rest van CD&V sluiten nu de rangen en staan achter Leterme.

'Ik denk dat in mijn partij op dit ogenblik veel mensen echt wel meeleven met Yves Leterme, die andermaal al het mogelijke gedaan heeft om oplossingen te zoeken en voor zichzelf uitgemaakt heeft dat het op die manier niet kon en dat hij dat regeerakkoord dat hij heeft ondertekend, waarvoor hij garant stond als eerste minister, niet kon uitvoeren.'

Toch noemt Vandeurzen het aangeboden ontslag van Leterme 'dramatisch'. 'Als dat je boegbeeld is, de man waarin je gelooft en waarvoor je alle mogelijke dingen hebt gedaan, ook in de campagne enzovoort, dan is dat wel een moeilijk moment', zegt Vandeurzen.

Maar van kritiek op de premier wil Vandeurzen niet weten. 'Het is telkens opnieuw een christendemocraat geweest die zijn nek uitgestoken heeft, die geprobeerd heeft een regeerakkoord in elkaar te steken.'

'Als men dan zijn principes verlaat en zegt dat het allemaal maar om te lachen was, dan staat er in de krant dat het schandalig is en de schaamte voorbij. En als men zijn principes even ter hand neemt, dan zou men geen groot staatsman zijn, dat is een beetje contradictorisch', meent Vandeurzen.