BRUSSEL - Een eerste druk van 'Het Tankschip' van de Antwerpse schrijver Willem Elsschot, ter waarde van 2.000 euro, is vorige week gestolen uit antiquariaat 'In ’t Profijtelijk Boeksken' aan de Wolstraat in Antwerpen.
'Tragisch', noemt boekhandelaar Pieter Appels het in Gazet Van Antwerpen dinsdag. 'Het boek was wel degelijk beveiligd: het zat in een glazen kastje achter slot en grendel. En het was elektronisch beveiligd.'

Het gaat om een eerste druk van Elsschots 'Het Tankschip", die het antiquariaat eerder kocht van een kleinzoon van de schrijver. Het boek is opgedragen aan Elsschots oudste zoon Walter De Ridder: 'Aan mijn zoon Walter, 10 sept. 1942. A. De Ridder.'

Jan Herbots, eigenaar van de vier boekhandels van In ’t Profijtelijk Boeksken, zette een oproep op zijn site, en bij andere online antiquariaten zoals antiqbook.com en boekhandeltjes.nl. Ongemerkt verkopen kan de dief dus nauwelijks.

Wie het boekje-met-opdracht in een privé-verzameling aantreft, of een andere aanwijzing heeft, wordt vriendelijk verzocht om dat te melden op info@ipb-books.com.