<b>REACTIES.</b> Thyssen: 'Veel respect voor Leterme'
Foto: belga
CD&V heeft bijzonder veel respect voor Yves Leterme. 'Op communautair vlak heeft hij het maximum haalbare bereikt. Niemand anders had dit gekund', zegt CD&V-voorzitster Marianne Thyssen dinsdagochtend.
Met 1,2 miljoen stemmen voor het kartel CD&V/N-VA en 800.000 persoonlijke voorkeurstemmen kreeg Leterme vorig jaar van de Vlaamse kiezers een sterk mandaat. 'De kiezers kozen voor verandering, inclusief een hervorming van onze instellingen', zegt Marianne Thyssen, voorzitter van de CD&V.

Leterme en onze onderhandelaars hebben een jaar lang alles geprobeerd wat menselijk mogelijk was om het land te hervormen. 'Ze slaagden erin een absoluut ’non’ om te buigen tot een groeiend besef dat een staatshervorming echt noodzakelijk is. Maar finaal is een akkoord niet mogelijk gebleken. Ongetwijfeld stuitten we op de grenzen van wat in ons federaal bestel nog haalbaar is', oordeelt de voorzitter van CD&V.

De christendemocraten hebben bijzonder veel respect voor Yves Leterme. 'De vechtlust en volharding waarmee hij de budgettaire toestand in ons land recht trok en in moeilijke omstandigheden een sociaal-economisch meerjarenprogramma opmaakte, dwingt ontzag af. Ook op communautair vlak bereikte hij het maximum haalbare. Niemand anders had dit gekund', aldus Thyssen.

'Leterme kan ook in de toekomst op onze steun blijven rekenen. In geen geval geven wij de staatshervorming op. De hervormingen die wij willen zijn te cruciaal voor ons land', aldus Thyssen.

Jong CD&V: 'Ontslag was onvermijdelijk'

Jong CD&V zegt 'veel respect te hebben voor de moedige beslissing van Leterme'. 'Na een jaar stellen we samen met hem vast dat het geen zin meer heeft om verder te gaan: het hoogst haalbare werd steeds kleiner en kleiner', luidt het.

Het initiatief nu aan anderen laten, is volgens de jongerenafdeling geen blijk van zwakheid of onkunde. 'Het is een bewijs van integriteit ten aanzien van onze kiezers', luidt het.