Veiligheidsraad stemt resolutie tegen Noord-Korea
Foto: epa
NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag unaniem een resolutie goedgekeurd tegen Noord-Korea. De rakettentest van 5 juli door Noord-Korea wordt algemeen afgekeurd en het land wordt opgeroepen te stoppen met zijn bewapeningsprogramma.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad, onder wie de vijf permanente met een vetorecht, gingen akkoord met een tekst die stelt dat ,,aan alle lidstaten is gevraagd om waakzaam te zijn en elke transfer van raketten en materieel, goederen en technologie die kunnen gebruikt worden door Noord-Korea om raketten te bouwen of massavernietingswapens te maken, te vermijden''. Ook financiële steun aan het rakettenprogramma wordt verboden.

De tekst verwijst niet naar hoofdstuk zeven van het charter van de VN. Mocht dat wel het geval zijn, waren meer algemene sancties of zelfs militair ingrijpen mogelijk. Maar vooral China was gekant tegen een verwijzing naar hoofdstuk zeven.

Noord-Korea wordt in de resolutie ook opgeroepen zijn goede wil te tonen via politieke en diplomatieke weg, met betrekking tot ontwapening. De gesprekken over het atoomprogramma van het land zouden zo snel mogelijk moeten worden hervat, luidt het nog.

Verworpen

Noord-Korea heeft de VN-resolutie vrijwel meteen nadat ze werd aangenomen, verworpen. Pjongyang ,,verwerpt de resolutie totaal'', aldus de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Pak Gil Yon. Hij hekelt ook de wijze waarop volgens hem wordt getracht ,,de Veiligheidsraad te misbruiken voor verachtelijke politieke doeleinden'' en Noord-Korea te isoleren.