OOSTENDE - In de halve finales van de Fed Cup tennis heeft Kim Clijsters België zaterdag een 2-0 voorsprong bezorgd tegen de Verenigde Staten. De Limburgse, het nummer twee van de wereld, won in de Searena van Oostende na 1u57 met 4-6, 6-2 en 6-1 van Jamea Jackson (WTA-67).

Eerder op de dag versloeg Kirsten Flipkens (WTA-122) ook al in drie sets Jill Craybas (WTA-70): 5-7, 6-2 en 6-4.

Zondag staan er nog twee enkelspelen en een dubbelspel op het programma. België heeft nog één overwinning nodig voor de zege.

De winnaar speelt op 16 en 17 september in de finale tegen Italië of Spanje.

Kim Clijsters begon goed aan de partij tegen Jackson, tegen wie ze nooit eerder speelde op het WTA-circuit. Ze lukte meteen een break en kwam zo 2-0 voor. Jackson brak echter meteen terug en forceerde een nieuw opslagverlies van Clijsters, waarna beide meisjes elkaar in evenwicht hielden tot 4-5. Bij haar eerste setbal trok Jackson de eerste manche naar zich toe: 4-6.

In set twee was het opnieuw Clijsters die de beste start nam en 3-0 uitliep. Jackson kwam terug tot 3-2; maar dubbel opslagverlies kostte de Amerikaanse toch de set (6-2).

De derde en beslissende set ging gelijk op tot het vierde game. Toen forceerde Clijsters de break, consolideerde vervolgens de voorsprong (4-1) en stoomde door na 6-1 setwinst, goed voor het tweede belangrijke punt voor de ploeg van kapitein Carl Maes.

België heeft zondag genoeg aan één overwinning om zich te plaatsen voor de finale. Die wordt, in geval van Belgische winst, gespeeld in (waarschijnlijk) Charleroi of Luik.