BEIROET - De Libanese premier Fouad Siniora heeft zaterdag opgeroepen tot een ''onmiddellijk en algemeen staakt-het-vuren in Libanon onder bescherming van de Verenigde Naties''. De premier beschuldigt Israël ervan de Libanezen ''een collectieve straf'' op te leggen.

In een televisietoespraak laakte Siniora ''de immorele collectieve straf'' die Israël Libanon oplegt. Na de ontvoering van twee soldaten door de radicaal-islamitische beweging Hezbollah voert Israël reeds vier dagen bombardementen uit op strategische doelwitten in het land. Daarbij vielen ongeveer honderd doden.

Volgens Siniora draagt de joodse staat de verantwoordelijkheid voor ''een humanitaire en economische ramp'' in Libanon. ,,Wat zich hier afspeelt, overstijgt ruimschoots de zogenaamde kwestie over een ruil van gevangenen'', zo verwees hij naar mogelijke onderhandelingen tussen Israël en de sjiitische Hezbollah over een ruil van gevangenen.

De premier beklemtoonde nogmaals dat de regering in Beiroet niet op de hoogte was van de ontvoering van de twee Israëlische soldaten en dat ze die operatie niet goedkeurt. ,,Israël heeft het recht niet om Libanon te vernietigen'', zei hij. Het is de eerste keer dat de premier de natie toespreekt sinds de start van de bombardementen. Hij wees erop dat de regering ''de enige is die beslist over oorlog en vrede''. Die boodschap was gericht aan het adres van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, die vrijdag met een open oorlog tegen Israël dreigde. Hezbollah controleert de facto het zuiden van Libanon.