Europese landen evacueren burgers
Foto: epa
PARIJS/BRUSSEL - Europese landen zijn zaterdag met de evacuatie van hun burgers uit Libanon begonnen. Italië en Spanje hebben al een aantal burgers in veiligheid gebracht, terwijl Frankrijk, Groot-Brittannië en België gelijkaardige operaties voorbereiden.
België neemt contact op met andere landen voor een eventuele gecoördineerde evacuatieoperatie. Frankrijk zal de leiding nemen over zo'n operatie, meldt Defensieminister André Flahaut. De regering volgt de toestand in Libanon op de voet, voegt de minister eraan toe.

Buitenlandse Zaken houdt zijn diplomatiek personeel in Libanon operationeel voor de Belgen ter plaatse, zegt woordvoerder Rudi Huygelen van het departement. Hij weet nog niet hoeveel Belgen het land willen verlaten. Er wonen volgens Huygelen ongeveer 1.200 Belgen in Libanon, van wie 90 procent de dubbele nationaliteit heeft. Daarnaast verblijven er momenteel nog eens 500 Belgen die er niet wonen.

Frankrijk

De Franse premier Dominique de Villepin zei zaterdag na afloop van een crisisberaad van de Franse regering dat Fransen die uit Libanon willen vertrekken per veerboot naar Cyprus zullen worden gebracht. Daar zullen ze door een toestel van Air France worden opgehaald. Er wonen in Libanon ongeveer 17.000 Fransen. De regering van Cyprus heeft toegezegd te zullen meewerken aan de evacuatie van de Europeanen.

Ook de Nederlandse ambassade in Beiroet treft voorbereidingen voor de evacuatie van Nederlanders die willen vertrekken. Er zijn ongeveer zevenhonderd Nederlanders in Libanon, vijfhonderd wonen er, de overigen zijn vakantiegangers. De evacuatie zal waarschijnlijk in samenwerking met Frankrijk en andere Europese landen worden uitgevoerd.

Duitsland en Amerika
De Duitse regering heeft er bij de 1.100 Duitsers op aangedrongen nog in Libanon te blijven, maar wel gewaarschuwd om niet onnodig te reizen, en vliegvelden en havens te mijden, omdat die doelwit kunnen zijn van Israëlische luchtaanvallen. Het ministerie van buitenlandse zaken in Berlijn heeft in een korte verklaring laten weten dat de regering zich voorbereidt op alle mogelijke ontwikkelingen.

Ook de Amerikaanse regering maakt in allerijl plannen om Amerikanen die willen vertrekken uit Libanon weg te halen. In Libanon wonen en werken naar schatting 25.000 Amerikanen, maar de Amerikaanse regering gaat ervan uit dat die lang niet allemaal het land zullen willen verlaten.

Italië, Spanje & Groot-Brittannië

De Italiaanse ambassade in Beiroet zorgde ervoor dat 420 burgers, onder wie 300 Italianen, met de bus vanuit Beiroet naar veiliger oorden in het noorden van Libanon werden gebracht, meldt de Italiaanse overheidsomroep. In Libanon leven zowat 1.300 Italianen.

De Spaanse autoriteiten bevestigen dat ze ongeveer 120 Spanjaarden per bus vanuit Libanon naar Damascus hadden gevoerd, vanwaar ze met een legervliegtuig naar Madrid vertrokken. Zo'n 650 andere Spanjaarden verkozen in Libanon te blijven.

Ook Groot-Brittannië riep zijn 20.000 burgers in Libanon op zich klaar te maken om uit het land te vertrekken, meldt de BBC. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken riep zijn burgers op zich bij de Britse ambassade in Beiroet te melden in het kader van de voorbereidingen van een eventuele evacuatie.

Crisiscentrum

De Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken opende vrijdag een crisiscentrum waar mensen met familie of kennissen in Libanon terecht kunnen (voor Nederlandstaligen 02 501 40 01).

Op de website www.diplomatie.be krijgen Belgen bij het reisadvies voor Libanon de raad zo mogelijk niet naar het land af te reizen. Zij die er verblijven, worden verzocht hun verplaatsingen te beperken en Belgen op doorreis wordt gevraagd zich bij de ambassade aan te melden.

,,Belgen die absoluut het land willen verlaten, kunnen dit op eigen kracht doen via de weg naar Syrië. Zij dienen er echter van bewust te zijn dat zij zich dan blootstellen aan pogingen van de Israëlische autoriteiten om de verkeerstoegangen naar dit land te verhinderen en aan serieuze versperringen langs de weg en aan de grensposten'', aldus het advies.