Israël bombardeert havens Beiroet en Tripoli
Foto: ap
BEIROET - Het conflict tussen Israël en de radicaal-islamitische Hezbollah is zaterdag verder geëscaleerd. De Israëlische marine heeft vanavond de havens van Beiroet en Tripoli, de belangrijkste stad in het noorden van Libanon, gebombardeerd. Dat heeft de Libanese politie meegedeeld.
Het gaat om de eerste Israëlische aanvallen op de Libanese havens sinds de start van het offensief tegen Libanon. De bombardementen waren gericht op silo’s in de twee havens. Volgens een fotograaf van het Franse persbureau AFP is ook de vuurtoren van Beiroet geraakt.

Een gebouw van negen verdiepingen waarin het hoofdkwartier gevestigd is van sjeikh Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese Hezbollah, is volledig verwoest door een Israëlische luchtaanval, meldt de Libanese politie.

Eliminatie

Israël wil sjeikh Nasrallah ,,bij de eerste de beste gelegenheid elimineren''. Dat heeft minister voor Immigratie Zeev Boïm zaterdag op de openbare radio gezegd. ,,Hij kan over geen enkele immuniteit beschikken'', zei Boïm nog. ,,Bij de eerste kans zullen we hem elimineren. Hij heeft er belang bij tot Allah te bidden'', klonk het nog.

In een radioboodschap zei de Hezbollah-leider vrijdag dat zijn beweging er klaar voor is tegen Israël ten oorlog te trekken. ,,Jullie willen een openlijke oorlog en wij zijn klaar voor een openlijke oorlog'', zei hij terwijl hij zich tot de Israëliërs richtte.

Schip geraakt

Twee Israëlische soldaten blijven vermist nadat Hezbollah een Israëlische oorlogsschip voor de kust van Beiroet heeft geraakt met een raket. Twee andere lichamen zijn intussen teruggevonden, bevestigt het Israëlische leger. Het zwaar beschadigde schip is intussen naar de haven van Haifa teruggekeerd.

Ook een buitenlands niet-militair schip is vrijdagavond voor de kust bij Beiroet door een raket getroffen bij de aanval. Het gaat vermoedelijk om een Egyptisch schip, zo meldt een woordvoerder van het Israëlische leger. Het vaartuig vloog in brand. De bemanning werd door een ander schip opgepikt, aldus de woordvoerder, die niet kon zeggen of er slachtoffers waren.

Raids

Zaterdag bestookten de Israëliërs vooral tankstations, bruggen en wegen naar Zuid-Libanon en Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. Het leger dropte in sommige dorpen flyers om bewoners te waarschuwen voor nakende luchtaanvallen. De burgers wordt gevraagd om uit de buurt te blijven van gekende Hezbollah-bolwerken.

De Israëlische luchtmacht heeft zaterdagmorgen vroeg vijf raids uitgevoerd op doelwitten in Saïda, de grootste stad in het zuiden van Libanon, en in de omgeving van de woning van de Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri ten zuiden van de stad. Dat meldt de politie.

Er was een luchtaanval op Tripoli, de tweede stad van Libanon, 90 kilometer ten noorden van Beiroet. Ook werd de noordelijke regio van Hermel bestookt, daarbij kwamen vier burgers om het leven. Tot nu toe vielen na vier dagen militair geweld aan Libanese zijde zowat 70 doden.

Hezbollah blijft intussen raketaanvallen op het noorden van Israël uitvoeren. Drie raketten sloegen in op de Noord-Israëlische stad Tiberias, op 35 kilometer van de grens met Libanon. Volgens het Israëlische leger zijn tot zaterdagmiddag al veertig raketten op het noorden van het land afgevuurd. Zeven mensen raakten daarbij gewond.