Derde ritzege voor Robbie McEwen
Foto: © Photo News
De Australiër Robbie McEwen heeft de dertiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. McEwen haalde het in Montpellier na 173,5 kilometer in een massaspurt voor zijn landgenoot Stuart O’Grady en de Amerikaan Fred Rodriguez. Het groen blijft bij de Noor Thor Hushovd, die vijfde werd.

McEwen nadert tot op 22 punten in de strijd voor de groene trui. Met twee zware Pyreneeënritten in het verschiet blijft Lance Armstrong leider.

Robbie McEwen liet niet na zijn ploeg in deze nieuwe overwinning te betrekken. ,,Ongelooflijk wat Aerts, Vansummeren, Vansevenant en Brandt gedaan hebben om de vluchters terug te halen", vertelde hij. ,,Ongelooflijk wat Axel Merckx als waterdrager gedaan heeft en hoe Fred Rodriguez de spurt aangetrok. We hebben echt de sterkste ploeg van de Tour. Geen andere ploeg zou er in geslaagd zijn om een kloof van negen minuten dicht te rijden. Want vergeet niet dat we in de dertiende etappe zitten en dat de meesten op hun tandvlees zitten."

Ontsnapping

De overgangsrit van de Alpen naar de Pyreneeën kondigde zich inderdaad aan als de rit voor de durvers. Met vijf waren ze om al na vijf kilometer weg te rijden: Juan Antonio Flecha, Chris Horner, Carlos Da Cruz, Thomas Voeckler en Ludovic Turpin. Toen het groepje negen minuten voorsprong bij elkaar had gefietst, was dat voor Davitamon-Lotto het sein om de achtervolging in te zetten.

,,Constant vijftig kilometer per uur moesten mijn jongens rijden om de kloof dicht te krijgen", aldus McEwen. ,,Ik zat in het peloton te peddelen en kon mijn eigen ogen niet geloven. Maar het werkte. De kloof ging dicht." Toch was het nog spannend in de finale. Toen Davitamon-Lotto de kloof tot twintig seconden dichtgereden had, bleek geen enkele andere ploeg zin te hebben in een massaspurt.

Het waren eenzaten die probeerden naar de vluchters te rijden. Sylvain Chavanel haalde de kopgroep bij en moest even later alleen Chris Horner naast zich dulden. Samen bleven ze twintig seconden voor de groep uitrijden.

Maar in de laatste kilometer weigerde Horner nog aan de kop te komen en Chavanel bleef zolang aarzelen dat de spurtende bende toch nog over hen rolde.

Morgen staat de eerste bergrit in de Pyreneeën op het programma. Het peloton legt dan 220 kilometer af van Agde naar Ax-3 Domaines.


De rituitslag:

1. Robbie McEwen (Aus/DAV) de 173,5 km in 3u43:14.
2. Stuart O'Grady (Aus/COF) 0:00.
3. Fred Rodriguez (VSt/DAV) 0:00.
4. Guido Trenti (VSt/QST) 0:00.
5. Thor Hushovd (Noo/C.A) 0:00.
6. Anthony Geslin (Fra/BOU) 0:00.
7. Robert Förster (Dui/GRL) 0:00.
8. Magnus Backstedt (Zwe/LIQ) 0:00.
9. Gianluca Bortolami (Ita/LAM) 0:00.
10. Christopher Horner (VSt/SDV) 0:00.

De tussenstand:

1. Lance Armstrong (VSt/DIS) 50u13:50.
2. Michael Rasmussen (Den/RAB) op 0:38.
3. Christophe Moreau (Fra/C.A) 2:34.
4. Ivan Basso (Ita/CSC) 2:40.
5. Santiago Botero (Col/PHO) 3:48.
6. Levi Leipheimer (VSt/GRL) 3:58.
7. Francisco Mancebo (Spa/BAL) 4:00.
8. Jan Ullrich (Dui/MOB) 4:02.
9. Andreas Klöden (Dui/MOB) 4:16.
10. Floyd Landis (VSt/PHO) 4:16.
11. Alexandre Vinokourov (Kaz/MOB) 4:47.