BAGDAD - Bij verschillende zelfmoordaanslagen tegen de Iraakse en Amerikaanse troepen zijn vandaag in Bagdad en in het noorden van Irak minstens 15 mensen omgekomen en 70 anderen gewond geraakt. Dat blijkt uit een voorlopige balans van het Amerikaanse leger en de Iraakse politie.
In totaal werden in Bagdad vijf bomauto’s tot ontploffing gebracht. In al-Charqat, zowat 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad, ontplofte een motorfiets.

De eerste aanslag was gericht tegen een Amerikaans legerkonvooi. Bij die ontploffing raakten twee Amerikaanse soldaten gewond. Bij een tweede zelfmoordaanslag, die gericht was tegen een controlepost in het noorden van Bagdad, kwamen acht mensen om en raakten 28 anderen gewond. De meeste slachtoffers waren Iraakse soldaten.

Omstreeks 12.45 uur plaatselijke tijd raakten vijf soldaten en een burger gewond toen een bomauto ontplofte in hartje Bagdad. Voorts kwamen in al-Charqat twee Iraakse soldaten om en raakte een andere gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies aan een controlepost aan de ingang van de stad, aldus het Amerikaanse leger. Bovendien kwamen gisteren nog twee Amerikaanse soldaten om tijdens een militaire operatie aan de grens met Jordanië.

Elders in Irak kwamen zes Iraakse burgers om het leven en raakten 10 anderen gewond, zo meldt de politie. In Latifiyah (centrum) werden drie Irakezen gedood door onbekenden en in het noorden, in Samarra, vielen twee dodelijke slachtoffers bij gevechten tussen rebellen en het Amerikaanse leger.

,,Bush en Blair pleegden aanslagen 7/7'' Tot slot liet de ultra-conservatieve vooraanstaande geestelijke Ahmad Janati, zich tijdens het vrijdaggebed ook nog ontvallen dat de Britse regering zelf achter de aanslagen van 7 juli in Londen zou kunnen zitten. ,,Een van de denkpistes is dat Al-Qaeda achter de aanslagen zit, maar Al-Qaeda dat zijn George Bush en Tony Blair