Landuyt denkt aan gespreid baangebruik
Foto: pb
BRUSSEL - Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) moet opnieuw puzzelen aan een oplossing voor Zaventem. Hij onderzoekt de mogelijkheid voor een ,,gespreid baangebruik'' op zaterdagen. De minister moet puzzelen nadat het spreidingsplan voor de vluchten in Zaventem gisteren een nieuwe juridische opdoffer kreeg.
Minister Landuyt werd verplicht om tijdens zaterdagen terug te keren naar het vliegschema van voor 1999, met een intensiever gebruik van de piste 25R. Maar na een klacht van inwoners uit de Noordrand schorste de Raad van State het gebruik van piste 25R op zaterdagen. Eerder had die raad ook al het gebruik van dwarspiste 02/20 op zaterdag geschorst op vraag van de Oostrand.

De SP.A-minister vindt dat het arrest een nieuw bewijs is dat ,,een terugkeer naar de situatie voor 1999, zoals onder meer Brussel vraagt, onmogelijk is.'' Landuyt oordeelde dat hij - gezien de eerdere beslissingen - voor de zaterdagen ,,niet anders kon'' dan vliegen op de 25R en besliste het baangebruik voorlopig niet te wijzigen en zijn beslissing ook juridisch verder te onderbouwen.

Landuyt onkent dat de verschillende juridische beslissingen het spreidingsmodel viseren, maar hij geeft toe dat de situatie ,,surrealistisch'' is en dat het steeds moeilijker wordt om te vliegen vanop Zaventem.