Landbouwschade door noodweer nu pas duidelijk
Foto: edm
BRUSSEL - De schade aan de teelten door de zware regenval wordt nu pas duidelijk. Dat schrijft Boer & Tuinder vandaag. Volgens de boeren is het opbrengstverlies groot en dreigt op sommige plaatsen zelfs de volledige oogst verloren te gaan.
,,Percelen met koolgewassen die onder water hebben gestaan, groeien niet meer en zullen volledig kapot gaan. Suikerbieten beginnen te ’slapen’ , aardappelen beginnen te rotten en gerst gaat schieten'', zo luidt het. ,,Aanvankelijk zie je natuurlijk gewoon de natte grond, het is pas nu dat de eerste rottingen duidelijk worden'', zegt Roger Saenen van de Boerenbond. Saenen zegt dat vooral de groenteteelt in open lucht, de aardappelteelt en de granenteelt getroffen zijn. ,,We schatten dat ongeveer dertig procent van die groenteteelt, bijvoorbeeld witloof, spinazie en andijvie, verloren is gegaan door het weer.''

Hoe groot het opbrengstverlies is, is volgens Saenen nog niet duidelijk. ,,Dat zal de oogst moeten uitwijzen''. De federale ministerraad besliste op 8 juli de watersnood van 3 en 4 juli, die vooral West-Vlaanderen en Henegouwen trof, als ramp te erkennen.