BRUSSEL - De installatie van een airco-systeem is niet per definitie de beste oplossing om bij hoge temperaturen het comfort in rusthuizen te garanderen. Dat stelt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Adelheid Byttebier, vandaag in een mededeling. Ook volgens de koepelvereniging Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg is airconditioning niet de gewenste oplossing.
Beiden reageren daarmee op het pleidooi van dokter Jean-Pierre Baeyens van de Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie (BVGG) voor de installering van dergelijke apparaten in rust- en ziekenhuizen. Hij wijst er op dat bij warm weer meer 80-plussers sterven dan in de rest van het jaar.

Op korte termijn kunnen kleine mobiele luchtkoelsystemen volgens minister Byttebier soelaas brengen. Op lange termijn echter wil de Agalev-bewindsvrouw het zomercomfort in rusthuizen door middel van een structurele aanpak garanderen, en niet per se door de installering van airco-systemen. ,,Vaak zijn verschillende vormen van buitenzonwering betere, goedkopere en duurzamere oplossingen'', luidt het.

De Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg, die de belangen van de onafhankelijke (semi-) residentiële ouderenvoorzieningen verdedigt, wijst er op dat alle rusthuizen bij extreem hoge temperaturen diverse maatregelen nemen, zoals het gebruik van de zonnewering of het inlassen van een extra drank- of fruitronde.