KINSHASA/BRUSSEL - Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU, is gisteravond aangekomen in Kinshasa. Dat heeft een correspondent van het Franse persbureau AFP gemeld. Solana begint in Kinshasa aan een rondreis door drie landen in het gebied van de Grote Meren (de Democratische Republiek Congo (DRC), Rwanda en Uganda).
In Congo zal Solana een bezoek brengen aan ,,Artemis'', de EU-interventiemacht in Bunia in het noordoosten. Vandaag heeft Solana zowel een ontmoeting met de Congolese president Joseph Kabila en diens vice-presidenten als met speciaal VN-gezant William Swing, hoofd van het Monuc-team (VN-missie in DRC).

Nadien zal Solana in Kigali en Kampala ook een ontmoeting hebben met de presidenten Paul Kagame en Yoweri Museveni. Solana wil praten over de bijdrage van de EU aan de stabilisering en aan het vredesproces in de regio. Volgens een Europese diplomatieke bron zal Solana aan de betrokken leiders vragen om ,,hun invloed uit te oefenen om het herstel van de orde en het overgangsproces in DRC te ondersteunen''.

Na afloop van zijn rondreis zal Solana op 18 juli een rapport over de operatie ,,Artemis'' voorstellen aan de VN-Veiligheidsraad.