BRUSSEL - Naar verwachting wordt de ozondrempel vandaag op verschillende plaatsen in België overschreden. Gisteren werden verhoogde ozonconcentraties in de lucht gemeten, op één plaats werd de ozondrempel overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

De drempelwaarde van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht (microgram/m3) werd gisteren plaatselijk overschreden in 1 meetstation in Vlaanderen, dat van Idegem/Geraardsbergen. 180 microgram/m3 is de Europese drempelwaarde waarbij de bevolking moet worden geïnformeerd. In Brussel werden concentraties gemeten tussen 127 en 166 microgram/m3 en in Wallonië bleven de waarden tussen 134 en 174 microgram/m3.

Gelet op de weersvoorspelling voor vandaag en morgen is de kans zeer groot dat de drempel van 180 microgram ozon per kubieke meter zal overschreden worden op verschillende plaatsen in het land.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen, doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 20 uur. Iedereen wordt overigens aangeraden tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen (bijvoorbeeld joggen) zoveel mogelijk te vermijden.