Heisa rond Sabam berust op misverstand
Foto: mh

In tegenstelling tot eerdere berichten is de auteursrechtenvereniging Sabam niet van plan om onthaalouders te laten betalen voor de liedjes die ze gebruiken in hun privéwoning. Maar daarmee is de onduidelijkheid over het gebruik van muziek in privé-crèches niet van de baan.

'In tegenstelling tot bepaalde berichten die maandagochtend in de pers zijn verschenen, wil Sabam laten weten dat zij nooit van plan is geweest auteursrechten te innen voor het gebruik van muziek in de privéwoning van onthaalouders', meldt Thierry Dachelet, directeur communicatie van Sabam.

Met de medeling reageert Sabam op een bericht in Het Laatste Nieuws. Volgens de krant verstuurde Kind & Gezin vorige week een brief naar alle crèches en zelfstandige onthaalouders met het verzoek contact op te nemen met Sabam in verband met auteursrechten op de muziek die ze gebruiken. In de krant zegt Leen Dubois, woordvoerster van Kind & Gezin, dat de brieven werden verstuurd op vraag van Sabam.

Dat blijkt echter niet te kloppen. Het is een van de twee beheersmaatschappijen  die instaat voor de inning van de Billijke Vergoeding (Urades of Simim) die in eerste instantie een brief heeft gestuurd naar zelfstandige onthaalouders. De Billijke Vergoeding moet betaald worden wanneer opgenomen muziek weergegeven wordt in voor publiek toegankelijke plaatsen.

Daarop kwamen vragen van onthaalouders binnen bij Kind & Gezin, dat dan een algemeen communiqué verspreidde waarin werd doorverwezen naar Sabam.

Bedoeling is dat alle betrokken organisaties zo snel mogelijk samenzitten om klaarheid te scheppen in de kwestie.

Sabam benadrukt nog dat andere soorten crèches, die commercieel van opzet zijn en buiten een privéwoning actief zijn, al jarenlang auteursrechten betalen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig