'Vlaams standpunt LDD duidelijk'
De quote 'Met België als het kan, zonder als het moet' zorgt volgens de LDD-jongeren voor onduidelijkheid. Foto: kvg
BRUSSEL - 'Binnen Lijst Dedecker is geen geen onduidelijkheid over het partijstandpunt over de Vlaamse onafhankelijkheid.' Dat zegt Jean-Marie Dedecker.
De partijvoorzitter reageert daarmee op verklaringen van Isabelle Van Laethem, de voorzitster van Jong Gezond Verstand en in 2007 lijsttrekster van de kamerlijst in BHV.

In de krant 'De Zondag' hekelde Van Laethem slagzin 'Met België als het kan, zonder als het moet'. Ze eist namens de jongeren een duidelijk standpunt rond de Vlaamse onafhankelijkheid.

Jean-Marie Dedecker zegt in een reactie dat jongerenafdeling op het partijcongres in april een amendement voor Vlaamse onafhankelijkheid hadden ingediend, maar dat werd weggestemd. Dedecker hield toen een pleidooi om niet mee te stappen in het opbod om de meest 'Vlaamse partij' te zijn.

Dedecker houdt net als Boudewijn Bouckaert vast aan het voorstel om bij een splitsing van België Brussel een internationaal statuut te geven naar analogie van Washington DC in de Verenigde Staten.

In het discussieprogramma De Zevende Dag verwees N-VA-minister Geert Bourgeois naar het artikel in De Zondag. Volgens hem bestaat er binnen LDD onenigheid over de staatshervorming. Een groot kartel aan Vlaamse zijde is volgens Bourgeois niet aan de orde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in