Prijs Frank Swaelen voor moreel hoogstaand staatsman
Vrienden van wijlen minister van Staat Frank Swaelen hebben het initiatief genomen om een prijs in het leven te roepen, genoemd naar de eind vorig jaar overleden politicus.
De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een politicus of politica die het best beantwoordt aan de eigenschappen van de 'moreel hoogstaande staatsman'.

Tot de initiatiefnemers horen ook de voorzitters van Kamer en Senaat, zo meldt gewezen journalist Hugo De Ridder zondag in een communiqué.

De prijs, een plastisch kunstwerk, zal enkele dagen voor de opening van het parlementair jaar worden uitgereikt op een plechtigheid. De laureaat zal worden uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de jury voor de keuze van de volgende winnaar.

Bedoeling is dat de jury breed wordt samengesteld. Volgens de mededeling liggen de eigenschappen van een 'moreel hoogstaand staatsman' sinds de klassieke oudheid vervat in vier begrippen: kennis, respectvolle benadering van de anderen, doortastendheid en bescheidenheid.

'Frank Swaelen was hiervan de belichaming en de initiatiefnemers willen met hun initiatief gelijkaardige politici in de verf zetten', luidt het.

De juryleden zullen zich laten leiden door teksten als 'The gentleman' van John Henri Newman en 'De Officiis' van Cicero.

Swaelen overleed in december vorig jaar op 77-jarige leeftijd. In 1980 werd hij onder Martens IV minister van Landsverdediging, om een jaar later voorzitter van de CVP te worden. Dat bleef hij tot in 1988. Dat jaar werd hij voorzitter van de Senaat, een functie die hij meer dan tien jaar zou bekleden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in