Nieuwe Kosovaarse grondwet treedt in werking
Foto: afp
Sinds vandaag is in Kosovo een nieuwe grondwet van kracht, vier maanden na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring. De Verenigde Naties hebben belangrijke bevoegdheden overgedragen.
Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de Kosovaarse president voortaan de wetten zal afkondigen in plaats van de Verenigde Naties, die tot nu toe de voogdij hadden. Daarnaast krijgt Kosovo voor het eerst een minister van Buitenlandse Zaken.

Kosovo mag voortaan ook zelf verkiezingen organiseren, het krijgt een centrale bank, een veiligheidsmacht en een nieuw volkslied. Dat volkslied is er een zonder tekst, om de verschillende bevolkingsgroepen niet tegen de borst te stuiten. En volgende week opent het zijn eerste echte ambassade in Albanië.

Intussen hebben de Verenigde Naties ook de deur opengezet voor een Europese missie in Kosovo. Die moet de politie, het gerecht en de douane ondersteunen. Het blijft immers nog steeds een beetje op eieren lopen in Kosovo.

Verwacht wordt dat de spanningen tussen het Albanese en het Servische deel van de bevolking zullen oplopen nu de grondwet van kracht is geworden. De Servische Kosovaren zijn fel gekant tegen de onafhankelijkheid, die door de grondwet onherroepelijker is geworden.

De Serviërs maken geen vijf procent van de bevolking meer uit. Later zondag zal in het Kosovaarse parlement voor het eerst het nieuwe - instrumentale - volkslied worden gespeeld. Niet alle landen erkennen de onafhankelijkheid van Kosovo.