Zinderend gelijkspel
In een felbevochten wedstrijd met weinig kansen, hebben Duitsland en Nederland 1-1 gelijkgespeeld. Na een half uur dwarrelde een vrijschop van Frings in doel. Nederland wist lang geen raad met de Duitse druk. Maar tien minuten voor tijd scoorde Van Nistelrooy toch de gelijkmaker.

Beide ploegen speelden met veel volk op het middenveld en dat leidde tot vlijmscherpe duels. Vooral de Duitsers jaagden gedreven achter elke speler met een oranje shirt aan. Het bleef lang zoeken naar de opening. Na 10 minuten dacht Kuranyi dat de ‘hand van God’ hem ging helpen om een doelpunt te maken. Maar scheidsrechter Frisk zag het handspel en trok zijn eerste gele kaart van de avond. Het zou daar niet bij blijven in deze wedstrijd op het scherp van de snede.

Niet veel later haalde Kuranyi uit met een strak schot, Van der Sar kon de bal maar net over het doel tikken. Voor de Nederlanders was het happen naar adem, ze werden opgezogen in het intensieve spel van de ‘mannschaft’. Op het half uur kreeg Duitsland een vrijschop na een overtreding van Cocu. De Duitsers zijn geoefend op vrijschoppen en met een mooie krul draaide Frings de bal rechtstreeks in doel, 1-0.

De druk kwam nu volledig op de schouders van Nederland terecht. Met lange ballen probeerden ze voor doel te komen, maar tegen dit Duitsland leek dit eerder op een wanhoopspoging. Na 41 minuten kwam er dan toch een eerste grote kans voor oranje. Het schot van Van der Vaart ging rakelings langs.

In de tweede helft voerde de Nederlandse Bondscoach een paar wijzigingen door aan zijn elftal. Davids en Zenden mochten naar de bank voor Sneijder en Overmars. Veel veranderde er niet. Duitsland speelde nog altijd met de gretigheid van in de eerste helft en bleef oranje onder druk zetten. Vooral Ballack imponeerde in de duels en Kuranyi bleef gevaarlijk voor doel. Aan de andere kant van het veld zochten de Nederlanders tevergeefs naar een opening en was de eenzame spits Van Nistelrooy moeilijk bereikbaar.

Naarmate de wedstrijd vorderde trokken de Duitsers langzaam maar zeker een defensieve muur op. Duitsland bleef de wedstrijd controleren, maar tien minuten voor tijd belandde er dan toch een voorzet bij Van Nistelrooy en hij liet deze kans niet liggen. Het stond gelijk en alles wat oranje kleurde in het publiek ging uit de bol. Plots schakelde Nederland een tandje hoger en kwam Duitsland onder hevige druk te liggen. Maar een doelpunt volgde niet meer in een spectaculair slot.

Door het gelijkspel ligt alles nog open in groep D.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig