Tsjechië wint verdiend tegen Letland
Milan Baros Foto: epa
Tsjechië heeft gedaan wat van een favoriet verwacht wordt. Het won met 2-1 van Letland. Nochtans doemde even het spook van de wedstrijd Portugal-Griekenland op, toen de Letten voor rust op voorsprong kwamen. Twee goals van invallers Smicer en Heinz brachten dan toch een verdiende zege voor Tsjechië.

Onder een verschroeiende zon zetten de Tsjechen Letland al van bij het begin onder druk. In de eerste minuut belandde een voorzet van Nedved vlak voor doel. Kapitein Nedved bleef oprukken, maar zijn voorzetten leidden nooit tot een echte kans. Koler en co mochten de wedstrijd dan wel onder controle hebben, door slordigheden en een gebrek aan creativiteit slaagden ze er niet in om de Letse verdediging te ontmantelen. Niet dat die verdediging zo sterk opgebouwd was, met 11 man op de eigen helft was er gewoon te weinig ruimte voor de Tsjechen om hun spel te spelen.

Tsjechië slaagde er niet meer in de druk op de ketel te houden, en Letland loerde op die ene counter. Die kwam er vlak voor rust. Stefanos zijn voorzet dwarrelde voor doel, en Verpakovskis hoefde enkel binnen te tikken. Het deksel op de neus voor de favoriet, en feest in het kleine Letland.

In de tweede helft slaagden de Tsjechen er niet onmiddellijk in om dreigender te voetballen. Even voor het uur wisselde coach Bruckner een verdediger voor een extra aanvaller, Heinz. En na 63 minuten speeltijd kregen de Tsjechen dan toch een uitgesproken kans. De voorzet kwam van Poborsky, Baros vergat echter te scoren. De volgende minuten werd doelman Kolinko nog zwaar op de proef gesteld door Koller en Nedved.

Opeens volgden de kansen elkaar op en niet veel later was het dan toch raak. De voorzet terug van Poborsky, en deze keer vergat Baros niet te scoren. Tsjechië herleefde eindelijk en bleef kansen creëren. Een haarscherpe voorzet van Nedved werd door invaller Smicer net niet binnengekopt. Even later zorgde invaller Heinz met een knaller voor de verlossende 2-1.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig