Buitenlandbeleid Bush opnieuw onder binnenlands vuur
Een groep Amerikaanse militairen en diplomaten heeft een open brief klaar waarin ze het buitenlandbeleid van de Amerikaanse president Bush onder vuur nemen. Ze stellen dat de politiek van Bush ertoe geleid heeft dat het in de Verenigde Staten minder veilig geworden is. Ook hekelen ze de geïsoleerde positie die de VS in de wereld innemen sinds Bush aan de macht is.
Ze motiveren hun actie door hun diepe bezorgdheid om de toekomstige veiligheid in de Verenigde Staten.

De groep, die zichzelf ,,Diplomaten en Militaire Bevelhebbers voor Verandering'' noemt, roept de Amerikanen op om bij de presidentsverkiezingen voor Bushs rivaal John Kerry te kiezen.

Bij de briefschrijvers zijn onder meer William Crowe, een voormalig topofficier, en Stansfield Turner, een vroegere topman van de CIA.

De kritiek komt amper een maand nadat 53 ex-diplomaten in een open brief Bush onder vuur namen om zijn steun aan de Israelische eerste minister Ariel Sharon.

De Amerikaanse president heeft nog niet gereageerd op de nieuwe actie. Hij doet dat wellicht pas wanneer de brief officieel aan het Witte Huis is overgemaakt, en dat gebeurt pas later deze week.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig