BRUSSEL - Britse wetenschappers onderzoeken of er een verband bestaat tussen borstkanker en het gebruik van okseldeodoranten. Dat meldt de Sunday Times. Gevreesd wordt dat die okselfrisse middelen chemicaliën bevatten die borstkanker in de hand kunnen werken.
Dat dit onderzoek wordt uitgevoerd in Groot-Brittannië, is geen toeval. Aan de overkant van het Kanaal treft borstkanker nog meer vrouwen dan in de meeste andere westerse landen. Ook het gebruik van deodoranten ligt er bijzonder hoog.

Volgens kankerspecialiste Philippa Darbre, die het voorbereidende onderzoek leidde, is er sprake van 'een duidelijke link' tussen deze vorm van kanker en het gebruik van okseldeodoranten. Dat borstkanker te maken heeft met het hormonenniveau staat vast. Nu heeft laboratoriumonderzoek aangetoond dat in deodoranten chemische afleidingen zijn verwerkt van zirconium en aluminium, die kunnen leiden tot een verstoring van de hormonenspiegel.

Het Britse onderzoek sluit goed aan bij een rapport van de Europese Commissie, waarin vorige week een programma werd aangekondigd om na te gaan welke invloed chemicaliën hebben op de menselijke hormonen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig