ANTWERPEN - Greenpeace voert in de haven van Antwerpen actie tegen ,,toxische sloopschepen''. De actie kadert in een wereldwijde campagne om scheepseigenaars ervan te overtuigen hun oudere schepen te ontdoen van giftige stoffen zoals asbest en pcb's vooraleer ze naar de sloopwerven in India en Bangladesh te sturen.
Een Grieks en een Cypriotisch schip krijgen een groot gevaarlogo opgekleefd. Beide schepen zijn meer dan 25 jaar oud en komen daarom in aanmerking voor de sloop. Met de actie wil Greenpeace de eigenaars onder druk zetten om voor het slopen de giftige stoffen uit het schip te halen.

Greenpeace stapt ook aan boord van beide schepen en vraagt de kapiteins om hun werkgevers te overtuigen het schip te laten inventariseren op toxische stoffen. Bij de vorige actie in Antwerpen was die aanpak succesvol: de scheepseigenaar ging akkoord om ineens zijn hele vloot door te lichten op giftige stoffen.

,,Vooral het Griekse schip heeft een grote symbolische waarde'', zegt Martin Besieux van Greenpeace. ,,Zowat één vijfde van de wereldvloot is van Griekse origine. Als we de Grieken meekrijgen, kunnen we een groot deel van het probleem oplossen'', meent Besieux.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig