BRUSSEL - VLD-voorzitter Karel De Gucht vindt dat er toch nog moet kunnen gesleuteld worden aan de genocidewet. Dat verklaarde hij zaterdagavond in het Canvas-programma Ter Zake. Yves Leterme, kandidaat-voorzitter van de CD&V, is het daarmee eens.
De Gucht reageerde hiermee op uitlatingen van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld. Die vroeg zich eerder deze week, omwille van het bestaan van de genocidewet in ons land, af of België nog langer gastheer kon zijn van de Navo.

De Gucht verwees in Ter Zake naar de unieke situatie van Brussel als stad waar heel veel diplomatieke contacten plaatsvinden. Hij vreest ervoor dat die internationale diplomatie in onze hoofdstad niet langer gewaarborgd is door de genocidewet.

De VLD-voorzitter vindt ook dat er, in verband met de vervolgingen op basis van de genocidewet, een onderscheid moet kunnen gemaakt worden tussen bondgenoten van België, zoals de leden van de NAVO, en andere landen.

SP.A-kamerlid Dirk Van der Maelen is het niet met De Gucht eens. Volgens Van der Maelen moet ons land aan Washington uitleggen wat de wijziging aan de genocidewet inhoudt.

Eerder zeiden premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel dat een bijkomende wijziging van de genocidewet niet nodig was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig