LONDEN - C&A gaat al zijn 108 filialen in Groot-Brittannië en een vestiging in Dublin sluiten. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De sluiting, die 4.800 mensen hun baan gaat kosten, is het gevolg van de felle concurrentie op de Britse kledingmarkt, zegt C&A.
C&A, dat zijn eerste Britse kledingwinkel in 1922 in Londen opende, stelde de op straat gezette medewerkers een royale afvloeiingsregeling in het vooruitzicht. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Brussel heeft, zou de medewerkers helpen bij het zoeken vaneen nieuwe baan. De meeste winkels blijven zeker tot Nieuwjaar open.

«Dit is een droevige en moeilijke beslissing voor het bedrijf», zei directeur Groot-Brittannië Neil McCausland. «C&A is meer dan 75 jaar aanwezig op de Britse markt en was van plan dat zo te houden. Jammer genoeg is dat door zakelijke omstandigheden niet mogelijk.»

Het bedrijf ontkende dat het hoge pond de Britse activiteiten de das om had gedaan. Ook kledingketen Marks & Spencer heeft te lijden onder de concurrentieslag die wordt uitgevochten op de Britse kledingmarkt. C&A heeft ook het probleem dat zijn centraal voor heel Europa ingekochte kleding niet aansluit bij de Britse smaak, zo verklaarde het bedrijf.