DIKSMUIDE - Het driedaagse muziekfestival Ten Vrede in en rond de IJzertoren in Diksmuide heeft dit weekend ruim 15.000 toeschouwers gelokt. Afsluiter op zondag is Willy Sommers, maar de centrale gast van het festival op zaterdag was Willem Vermandere, die dit jaar 65 jaar wordt en al 40 jaar op de planken staat.
Ten Vrede was dit jaar aan zijn vierde editie toe. Zoals steeds vormt het festival een aanklacht tegen alle vormen van geweld, oorlog en onderdrukking. Centraal thema dit jaar was ’Vrouwen in oorlog’. Het driedaagse muziekfestival is de traditionele afsluiter, maar sinds 1 mei vond onder meer een kunstproject, een jogging en een vredestocht plaats. Op de planken stonden onder meer Daan, Gabriel Rios, Leki, Mori Kante, Liesbeth List en ’t Hof van Commerce. Zaterdag was Willem Vermandere de centrale figuur.

De secretaris van het IJzerbedevaartcomité, Dirk Demeurie, toont zich tevreden over het verloop van het festival. ,,Ik schat dat we op vrijdag zo’n zes- tot zevenduizend, op zaterdag zo’n acht- tot negenduizend en op zondag een duizendtal toeschouwers hebben mogen verwelkomen'', aldus de secretaris.