Club Brugge is kampioen
Foto: Photo News
Club Brugge heeft de landstitel beet nadat het 2-2 gelijk speelde tegen Anderlecht. Door het gelijkspel is paars-wit ook zeker van de tweede plaats en deelname aan de Champions League. De topper werd een thriller van formaat. Club zette Anderlecht het mes op de keel in de eerste helft maar bibberde na de rust.

Met 79 punten is Brugge mathematisch zeker van de titel. Anderlecht staat tweede op 6 punten.

Voor Brugge is het de 13de keer in z’n geschiedenis dat het de landstitel pakt. Het is, na 2003, de tweede titel onder trainer Trond Sollied. De Noor is zo de derde trainer die met Club meer dan één keer kampioen wordt. De Oostenrijker Ernst Happel (1975, 1977, 1978) en Hugo Broos (1990, 1992, 1996) behaalden echter elk nog een titel meer.

Blauw-zwart kan ook nog de dubbel behalen. Op 28 mei staan de West-Vlamingen tegenover Germinal Beerschot in de finale van de Beker van België. In 1977 en 1996 haalde Brugge die dubbelslag al eens thuis.

Droomstart

De topper van het jaar kon niet beter beginnen voor Club. Na amper 1 minuut legde Rune Lange de bal af voor Nastja Ceh die vrij mocht binnentrappen. Anderlecht kreeg weinig ademruimte van Brugge en had de grootste moeite om zijn spitsen te bereiken.

Na 25 minuten liepen de gemoederen hoog op in het Jan Breydel-stadion. Aruna pakte een betwiste gele kaart voor een schwalbe en reageerde daar heel emotioneel op. Bijna huilend liep de spits naar Franky Vercauteren en vroeg om een vervanging. Op dat moment werd Wilhelmsson in de rug gelopen door Klukowski, die ook nog eens natrapte.

Zitka blundert

Anderlecht kreeg wat meer ruimte van Club en maakte daar dankbaar gebruik van. Kort voor de rust kopte Jestrovic een scherpe voorzet tegen de lat, Tihinin scoorde de gelijkmaker in de rebound.

Lang kon de bezoekende ploeg niet genieten van dit doelpunt. Amper een paar minuten later werd het keepersprobleem van Anderlecht nog eens pijnlijk gedemonstreerd. Zitka sprong over een afgeweken bal van Ceh en liet deze lullig in het doel hobbelen.

Met een 2-1 voorsprong kon Brugge met een gerust gemoed de eerste helft afsluiten.

Anderlecht komt terug

In de tweede helft trok Anderlecht het initiatief naar zich toe en dat leverde onmiddellijk kansen op. Yves Vanderhaeghe schoot de eerste hoog over, maar vijf minuten later was het toch raak. Op aangeven van Zetterberg en Kompany knikte topschutter Jestrovic de gelijkmaker binnen.

De nervositeit sloeg toe bij de thuisploeg. Terwijl Brugge zich wat terugtrok, bleef Anderlecht ruimte creëren. Op aangeven van Wilhelmsson kregen Aruna en Vanderhaeghen allebei een reuzekans, maar beiden misten. Anderlecht zette nog een fors slotoffensief in maar de Brugse verdediging hield stand. Opgelucht kon Brugge de kampioenstitel beginnen vieren.

Uitslagen
La Louvière - KV Oostende 2-0
Lokeren - Lierse 0-2
Genk - SC Charleroi 2-0
Brussels - Cercle Brugge 2-1
Bergen - Moeskroen 0-2
Club Brugge - Anderlecht 2-2
GBA - Sint-Truiden 3-1
Westerlo - Beveren 1-1
Standard - AA Gent 3-0

Stand (na 33 speeldagen)
1. Club Brugge 79 punten
2. Anderlecht 73
3. Standard 69
4. Genk 67
5. SC Charleroi 61
6. AA Gent 56
7. La Louvière 44
8. Lokeren 44
9. Cercle Brugge 41
10. GBA 39
11. Westerlo 39
12. Lierse 38
13. Brussels 33
14. Moeskroen 33
15. Sint-Truiden 33
16. Beveren 32
17. Bergen 26
18. KV Oostende 26