,,Rumsfeld keurde mishandeling Iraakse gevangenen goed''
Foto: rtr
NEW YORK - Amerikaans minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft er vorig jaar in het geheim mee ingestemd om mishandeling van Iraakse gevangenen toe te staan. De mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak is dus geen zaak van een paar enkelingen. Dat schrijft de New Yorker in een artikel dat maandag verschijnt.
De auteur van het artikel, Seymour Hersh, die samen met zender CBS het schandaal van Abu Ghraib uitbracht, zegt dat de beslissing om Amerikaanse militairen Iraakse gevangenen te laten mishandelen, vorig jaar werd goedgekeurd door Rumsfeld en de Amerikaanse stafchef Richard Myers.

De beslissing van vice-minister van Defensie Stephen Cambone hield in dat ,,een hoogst geheim programma, oorspronkelijk bestemd voor de jacht op al-Qaida, ook zou worden toegepast bij de gevangenen in Irak'', aldus Hersh, die actieve en gepensionneerde officieren van de inlichtingendienst citeert. Die officieren vertrouwden Hersh toe dat het programma ,,fysieke dwang en seksuele vernedering van de Iraakse gevangenen toestaat om op die manier informatie los te krijgen over het groeiende verzet in Irak.'' ,,Grijp diegenen die nodig zijn en doe wat jullie willen'' was het order voor de militairen die belast waren met de ondervragingen, aldus de bronnen van Hersh.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig