AMMAN - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft er zaterdag bij de Palestijnse premier Ahmed Qorei op aangedrongen akkoord te gaan met het Israëlische plan van een terugtrekking uit de Gazastrook. Hij deed dat tijdens een onderhoud in de Jordaanse hoofdstad Amman. Volgens Powell gaat het om een eerste stap op weg naar de oprichting van een Palestijnse staat in 2005 en moet Qorei die kans grijpen.
Qorei zei na afloop van het gesprek dat hij eerst precies wil weten wat de plannen van de Israëlische premier Ariel Sharon zijn. Hij verklaarde vertrouwen te hebben dat onderhandelingen met Israël zullen slagen. Powell benadrukte dat de tijd begint te dringen. Niemand kan voorspellen of het tijdsschema van de routekaart naar vrede, het internationale vredesplan dat twee jaar geleden is opgesteld, gehaald wordt, aldus Powell.

Sharon wil dat Israël zich eenzijdig terugtrekt uit de Gazastrook en een deel van de bezette Westoever, terwijl tegelijkertijd enkele grote nederzettingen geannexeerd en bij Israël gevoegd worden. Sharons Likud-partij heeft het voorstel op 2 mei verworpen, maar de premier is vastberaden zijn plan door te voeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig