BERLIJN - Volgens de website van het Duitse weekblad Der Spiegel hebben Amerikaanse militairen in Irak een Iraakse gevangene dood gefolterd. Een foto op de website van het Duitse weekblad toont een zwaar mishandelde dode man. Een medegevangene zegt dat de man dagenlang zwaar gemarteld is en vijf dagen later is overleden.
Volgens Der Spiegel gaat het om Asad Abdul Kareem Abdul Jaleel. De man was een stamoudste die begin dit jaar door Amerikaanse soldaten op straat werd opgepakt en naar de militaire basis Al Asad werd overgebracht.

Een foto op de website van het Duitse weekblad toont een zwaar mishandelde dode man. Een medegevangene zegt dat de man dagenlang zwaar gemarteld is en vijf dagen later is overleden. Een Iraakse lijkschouwer zegt dat het stoffelijk overschot sporen van marteling vertoonde.

Een patholoog-anatoom uit de VS zette echter in het officiële overlijdenscertificaat dat hij op natuurlijke wijze om het leven was gekomen en in zijn slaap was overleden.

Medewerkers van een forensisch instituut in Bagdad zeggen dat er regelmatig lijken met sporen van mishandeling binnenkomen. Iraakse lijkschouwers mogen echter geen eigen onderzoek beginnen als er al een overlijdenscertificaat van een Amerikaanse patholoog is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig