NEW YORK - Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan heeft Israël vrijdag opgeroepen onmiddellijk te stoppen met de verwoesting van Palestijnse huizen.
De secretaris-generaal veroordeelt de verwoesting van Palestijnse huizen die nu op grote schaal in Rafah gaande is, op krachtige wijze", aldus VN-woordvoerder Fred Eckhard.

Annan "roept Israël op zich naar zijn verplichtingen als bezettende macht te voegen door onmiddellijk een einde te maken aan dit type acties", aldus Eckhard. De verwoesting van "talrijke huizen in de loop van de laatste dagen, opgeteld bij de ongeveer 130 die deze maand reeds waren verwoest (...) wekt de indruk van een collectieve straf en houdt een duidelijke schending in van het internationaal recht", aldus nog de secretaris-generaal bij monde van zijn woordvoerder.

Volgens de Israëlische radio heeft het leger van premier Ariel Sharon een vrijbrief gekregen om honderden huizen te verwoesten in Rafah en het daar gelegen dichtbevolkte vluchtelingenkamp, om zo de corridor te "verbreden" die de Gazastrook van de Israëlische grens scheidt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig