VS wijzigen verhoormethodes gevangenen
WASHINGTON - Het Pentagon heeft besloten zijn methodes voor het verhoren van Iraakse gevangenen te wijzigen in reactie op het schandaal over de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis. Dat heeft de televisiezender ABC gemeld op basis van anonieme militaire bronnen.
Volgens ABC mogen ondervragers "gedetineerden voortaan niet meer in een andere omgeving plaatsen, hun voeding wijzigen, hen slaap onthouden, een kap over hun hoofd plaatsen of hen dwingen langdurige en pijnlijke houdingen aan te nemen om hun informatie te onttrekken". ABC meldt ook dat het afschaffen van deze methodes voor het Pentagon niet betekent dat deze technieken in zichzelf laakbaar zijn.

Vorige herfst werd begonnen deze methodes, die op Guantanamo werden toegepast op personen die van terrorisme werden verdacht, ook op Iraakse gevangenen toe te passen. De militaire politieagenten die met de bewaking van bepaalde categorieën gevangenen in Abu Ghraib waren belast, werden toen onder gezag van de militaire inlichtingendiensten geplaatst.

In januari openden de militaire autoriteiten een onderzoek naar de mishandelingen van gevangenen door bewakers in Abu Ghraib. Donderdag gaf Adjunct-minister van Defensie Paul Wolfowitz tijdens een zeer gespannen zitting in het Congres toe dat het plaatsen van een kap over het hoofd van een gevangene gedurende 72 uur om hem van zijn zintuiglijke gewaarwordingen te beroven, "een onmenselijke behandeling" leek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig