Nieuw ontslag in zaak-Koekelberg
Foto: wvv
BRUSSEL - Frank Schuermans, een van de vijf vaste leden van het Comité P, stapt op. Schuermans was de man die op verzoek van het parlement de benoemingen van de secretaresses van politiebaas Fernand Koekelberg moest onderzoeken, maar verzweeg dat hij zelf betrokken partij was bij hun promoties. Dat schrijft De Morgen.

Het ontslag is een laattijdig gevolg van het uitlekken van een e-mail in oktober van vorig jaar. De mail dateert van februari 2003 en was door Schuermans gericht aan Fernand Koekelberg, commissaris-generaal bij de federale politie.

Die ijverde al geruime tijd voor een hoger salaris voor Sylvie Ricour en Anja Savonet. Hun substantiële salarisverhoging, in 2003, effende de weg naar hun zogeheten Tia Hellebautsprong, in 2008.

Vooral de toonzetting ('Dank u Frank...') wekte de indruk dat Schuermans de promoties van Sylvie Ricour en Anja Savonet er buiten de normale procedures om had doorgedrukt bij zijn toenmalige baas, begrotingsminister Johan Vande Lanotte (sp.a). Hij was in die periode diens adjunct-kabinetschef.

Schuermans begon in februari 2005 aan een vijfjarig mandaat als vast lid van het Comité P. Tot eind vorig jaar was hij in de running om voorzitter te worden. Het uitlekken van de e-mail doorkruiste zijn ambities, vooral dan door de cynische toon. Schuermans omschreef de promoties van Ricour en Savonet als 'het dossier Julie en Mélissa'.