BRUSSEL - De treinbegeleiders van Brussel-Zuid leggen maandag vanaf 3.30 uur het werk neer. Dat heeft Pierre Lejeune, permanent secretaris van de Franstalige socialistische spoorvakbond (CGSP-Cheminots) zondag aangekondigd. Aanleiding voor de actie zijn nieuwe gevallen van agressie op treinbegeleiders dit weekend.
Volgens de vakbondsman werden dit weekend vier treinbegeleiders het slachtoffer van agressie. Eén geval wordt door Lejeune ernstig genoemd. De betrokken spoorwegbeamte wordt nog steeds in een ziekenhuis verzorgd.

Drie van de vier gevallen van agressie hadden volgens hem plaats in het Brusselse. Het vierde geval viel te betreuren in de zone Namen. De vakbondsman kon zondagnamiddag niet meer zeggen over de omstandigheden van de feiten. Eén gewonde treinbegeleider moest met zijn hand of arm in het gips. Een andere, zwaarder toegetakelde collega verbleef zondagnamiddag nog steeds in het ziekenhuis, aldus Pierre Lejeune.

Door de actie zijn er storingen te verwachten op het hele spoorwegnet, waarschuwt de CGSP. Volgens Lejeune zal de actie in gemeenschappelijk front met de christelijke vakbond ACV verlopen. De stelplaats Brussel-Zuid groepeert volgens hem 200 tot 250 treinbegeleiders. De actie kan tussen 3.30 en 8.30 enkele tientallen treinen treffen. De CGSP-afgevaardigde sluit niet uit dat treinbegeleiders van andere centra in het land uit solidariteit zich aansluiten. Er is echter geen oproep in die zin gelanceerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in